Linkovi

Milioni bez struje u Teksasu zbog snežne oluje


Lia Ubidia i njen sin Endru Velarde vraćaju se iz samoposluge po snegu, 15. februara 2021.
Lia Ubidia i njen sin Endru Velarde vraćaju se iz samoposluge po snegu, 15. februara 2021.

Centralne i južne delove SAD zahvatilo je zimsko nevreme a rekordno niske temperature beleže se od obale Meksičkog zaliva do kanadske granice. Nevreme utiče na živote više od 150 miliona ljudi.

Jedna od najteže pogođenih država je Teksas, gde su ledene oluje krajem prošle nedelje dovele do smrtosnosnog lančanog sudara 100 automobila. Ledeno je bilo i tokom vikenda a u ponedeljak, na međunarodnom aerodromu u Hjustonu izmerena je temperatura od -8,3 Celzijusovih stepeni, najniža u 32 godine.

Neobično niske temperature u Teksasu dovele su do povećane potrošnje električne energije, zbog čega je državna elektrodistribucija u ponedeljak bila primomrana da uvede rotirajuće restrikcije, a skoro 3 miliona potrošača je ostalo bez struje.

Predsednik Džo Bajden u ponedeljak je proglasio vanredno stanje i oslobodio federalne resurse za pomoć Teksasu, gde su se temperature kretale u rasponu od minus 2 do minus 22 Celzijusova stepena.

Temperature u Teksasu u ponedeljak bile su između -2 i -22 Celzijusova stepena.
Temperature u Teksasu u ponedeljak bile su između -2 i -22 Celzijusova stepena.

Međunarodni aerodrom Džordž Buš u Hjustonu zatvoren je do 1 sat popodne po lokalnom vremenu, dok je gradski aerodrom Hobi saopštio da neće raditi najmanje do utorka zbog nevremena.

Ledeno vreme je uticalo i na energetski sektor u Teksasu, koji je ubedljivo najveći proizvodjač sirove nafte u celim Sjedinjenim Državama. Naftne rafinerije su zatvorene a operateri gasovoda sa prirodnim gasom su takođe uveli restrikcije.

Pored Teksasa, ledeno vreme je zahvatilo veći deo SAD tokom produženog vikenda pred praznik - Dan predsednika.

Nacionalna meterološka služba saopštila je da se ledena vazdušna masa sa Arktika kreće ka jugu, daleko mimo oblasti koje su navikle na temperature ispod nule, a upozorenje na zimsko nevreme izdato je u većim delovima američke obale Meksičkog zaliva kao i u Oklahomi i Mizuriju.

U Luizijani, gde su veoma niske temperature dovele do nestašica struje i zatvaranja puteva, neke opštine su uvele zabrane kretanja, da bi svoje stanovnike odvratile od vožnje po opasnim uslovima.

Ledeni talas iz Teksasa takođe je zahvatio severne delove susednog Meksika, gde vlasti kažu da rade na tome da poprave kvarove na električnoj mreži. Bez struje je ostalo oko 400.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG