Linkovi

Predstavnički dom Kongresa usvojio novi paket pomoći zbog pandemije


Predlog zakona podržalo je 220 članova predstavničkog tela koje je pod kontrolom demokrata - dok je protiv bilo njih 211. (Foto: Reuters/Joshua Roberts)
Predlog zakona podržalo je 220 članova predstavničkog tela koje je pod kontrolom demokrata - dok je protiv bilo njih 211. (Foto: Reuters/Joshua Roberts)

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakonski predlog o novoj pomoći ugroženima pandemijom vredan 1.900 milijardi dolara, koji je prethodno usvojen u Senatu.

Predlog zakona podržalo je 220 članova predstavničkog tela koje je pod kontrolom demokrata - dok je protiv bilo njih 211. Jedan od predstavnika demokrata - Džered Golden iz države Mejn glasao je protiv predloga.

Ishod glasanja u Predstavničkom domu Kongresa omogućava predsedniku SAD Džo Bajdenu, koji je predložio novu ekonomsku pomoć, da potpiše zakon u petak.

Bajden je u saopštenju pozdravio usvajanje predloga zakona, pod nazivom "Plan za spasavanje Amerike" i poručio da je njegov cilj da se "stubu nacije - radnicima koji obavljaju vitalne poslove, koji su izgradili zemlju i vode je napred - pruži šansa da se izbore" sa poteškoćama.

Pre prosleđivanja Beloj kući, zakonski predlog su potpisali lideri demokrata u Senatu i Predstavničkom domu Čak Šumer i Nensi Pelosi.

Cilj zakonskog predloga je da se suzbije pandemija koronavirusa i oživi posustala ekonomija.

Obuhvata direktnu novčanu pomoć od 1.400 dolara za većinu Amerikanaca, zatim inicijative koje predviđaju veliku federalnu pomoć porodicama sa niskim i prosečnim primanjima, pomoć nezaposlenima, zatim stotine milijardi dolara za vakcine protiv Kovida 19 i tretmane, škole, državne i lokalne vlade i pogođene industrije, od avio industrije do koncertnih hala. Predviđa i izdvajanje milijardi dolara za globalne zdravstvene inicijative i stranu pomoć.

Usvajanje predloga, koji predstavlja jednu od najvećih mera protiv siromaštva u SAD od 1960-tih, predstavlja veliku pobedu za demokrate koji imaju većinu u Kongresu i predsednika Bajdena, manje od dva meseca nakon što je preuzeo predsednički mandat, ocenjuje agencija Rojters.

Senat, koji kontrolišu demokrate, usvojio je svoju verziju zakonskog predloga u subotu nakon maratonske sednice. Gornji dom Kongresa je eliminisao ili izmenio neke odredbe prvobitnog predloga usvojenog u Predstavničkom domu, ukljućujući i povećanje minimalne cene rada na federalnom nivou, na 15 dolara za sat.

Zbog izmena koje je Senat usvojio, predlog o novoj pomoći zbog pandemije mora ponovo da odobri Predstavnički dom pre nego što ga Bajden potpiše.

Verzija, koju je usvojio Senat, u utorak je prosleđena Predstavničkom domu na usvajanje.

Prva verzija je u Predstavničkom domu usvojena bez podrške republikanaca, a protiv je glasalo i dvoje umerenih demokrata. Jedan od njih, Kurt Šreder iz Oregona, rekao je u ponedeljak da će sada podržati zakonski predlog sa izmenama koje je usvojio Senat.

Republikanci, koji su na početku pandemije podržavali ekonomsku pomoć, kritikovali su Bajdenov predlog kao preskup i kao "progresivni spisak želja".

"Znamo da će rezultat ovog paketa pomoći biti povećanje poreza srednjoj klasi. Snosićemo budžetski i poreski teret, što je zaista neprihvatljivo ako se uzme u obzir šta se ovim predlogom u stvari postiže", rekla je jedna od vodećih republikanki u Predstavničkom domu Liz Čejni.

XS
SM
MD
LG