Linkovi

SAD uvode sankcije kineskim zvaničnicima zbog kršenja prava manjina


Američki državni sekretar Majk Pompeo, arhiva
Američki državni sekretar Majk Pompeo, arhiva

Sjedinjene Države uvele su sankcije trojici viših zvaničnika kineske Komunističke partije, među kojima je i član vladajućeg Politbiroa, zbog navoda o kršenju ljudskih prava etničkih i verskih manjina koje Kina drži pritvorene u zapadnim delovima zemlje.

"Nećemo da sedimo skrštenih ruku dok Kineska komunistička partija krši prava Ujgura, Kazaka i pripadnika drugih manjinskih grupa u Šinđangu, što obuhvata i prinudni rad, proizvoljno masovno pritvaranje i prinudnu kontrolu populacije, da bi se izbrisala njihova kultura i muslimanska vera", naveo je u saopštenju američki državni sekretar Majk Pompeo.

Tri visoka zvaničnika kojima su uvedene sankcije su: Čen Čuango, partijski sekretar autonomnog regiona Šinđang na severozapadu Kine i član Politbiroa, Džu Hailun, partijski sekretar političkog i zakonodavnog komiteta Šinđanga i Vang Mingšan, partijski sekretar biroa za javnu bezbednost tog regiona.

Njima i članovima njihovih porodica je zabranjeno da uđu u Sjedinjene Države.

Pompeo je u saopštenju, koje je propraćeno sličnom objavom Sekretarijata za finansije, najavio da će dodatna ograničenja na vize biti uvedena i drugim zvaničnicima Komunističke partije za koje se veruje da su odgovorni, ili da su saučesnici, nepravednog pritvaranja ili kršenja prava Ujgura i članova drugih manjinskih grupa.

Mere protiv visokih kineskih zvaničnika uvedene su dok predsednik Donald Tramp i dalje okrivljuje Kinu za širenje koronavirusa u Americi i drugim delovima sveta i optužuje predsedničkog kandidata demokrata Džoa Bajdena da ima preblag stav o Pekingu.

Prema procenama Ujedinjenih nacija, više od milion muslimana nalazi se u logorima za prinudni rad u regionu Šinđang.

Kineska komunistička vlada prvo je demantovala da logori postoje, da bi sada tvrdila da je reč o objektima za stručnu obuku čiji cilj je sprečavanje, kako navodi, radikalnih i separatističkih tendencija muslimana.

XS
SM
MD
LG