Linkovi

Obaveštajne agencije: Koronavirus nije veštački proizveden


Istraživači u laboratoriji (ilustracija)
Istraživači u laboratoriji (ilustracija)

Američke obaveštajne agencije demantovale su teorije zavere o Kovidu 19 i zaključile da novi koronavirus "nije veštački proizveden niti je genetski modifikovan", ali su saopštile da i dalje ispituju da li je pandemija posledica nesreće u jednoj kineskoj laboratoriji.

Obaveštajna zajednica takođe se slaže sa širokim naučnim konsenzusom da virus Kovid 19 nije veštački proizveden ili genetski modifikovan. Nastavićemo da pomno ispitujemo nove informacije i obaveštajne podatke da bi utvrdili da li je epidemija izbila kroz kontakt sa zaraženim životinjama ili je rezultat nesreće u laboratoriji u Vuhanu", navodi se su saopštenju Direktora obaveštajnih agencija

Saopštenje kancelarije Direktora nacionalnih obaveštajnih agencija objavljeno je nakon što su predsednik Donald Tramp i njegovi saveznici iznosili, za sada nedokazanu teoriju, da je laboratorija za zarazne bolesti u Vuhanu, epicentru epidemije u Kini, bila izvor globalne pandemije koja je odnela više od 220 hiljada života širom sveta, prenosi agencija Asošijeted pres.

Trampova administracija je prethodnih dana zaoštrila retoriku o Kini, koju optužuje da nije dovoljno brzo reagovala da spreči širenje virusa ili upozorila svet na epidemiju.

Tramp je u četvrtak ponovo optužio Kinu da ne radi dovoljno na suzbijanju koronavirusa.

“Pogodio nas je opasan virus kojem nikada nije trebalo dozvoliti da izađe iz Kine", rekao je predsednik SAD.

Tramp je o teoriji da je virus potekao iz kineske laboratorije govorio ranije ovog meseca.

"Sve više čujemo tu priču", rekao je američki lider, dok je američki državni sekretar Majk Pompeo dodao: "Sama činjenica da ne znamo odgovore, da ih Kina nije pružila, govori mnogo o stvarima". Pompeo takođe vrši pritisak na Kinu da dozvoli drugim ekspertima pristup laboratoriji "da bi tačno utvrdili gde je virus izbio".

Naučnici kažu da se virus pojavio prirodnim putem kod slepih miševa. Međutim, Pompeo i drugi upiru prst u Institut, koji radi u okviru kineske Akademije nauka, koji je istraživao poreklo virusa SARS, pronalazio nove viruse kod slepih miševa i otkrivao kako mogu da se prenesu na ljude.

Američki zvaničnici navode da je američka ambasada u Pekingu iznela strahovanja u pogledu potencijalnih bezbednosnih problema u laboratoriji u Vuhanu 2018. godine, ali još nije pronašla dokaze da je virus potekao iz te laboratorije gotovo dve godine kasnije.

Kineska vlada saopštila je u četvrtak da su bilo koje tvrdnje da je koronavirus procureo iz laboratorije "neosnovane i izmišljene".

Portparol Ministarstva inostranih poslova Geng Šuang citirao je direktora Instituta Juana Žiminga koji je rekao da laboratorija primenjuje stroge procedure koje bi sprečile da procuri bilo koji patogen.

XS
SM
MD
LG