Linkovi

Zamrznuti računi Radija Slobodna Evropa u Rusiji


Novinari u moskovskom birou Radija Slobodna Evropa u danu dolaska sudskih izvršitelja (Foto: RFE/RL's Russian Service)
Novinari u moskovskom birou Radija Slobodna Evropa u danu dolaska sudskih izvršitelja (Foto: RFE/RL's Russian Service)

Bankovni računi Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) u Rusiji zamrznuti su nakon dolaska sudskih izvršitelja u Biro RSE u Moskvi, izvestio je RSE.

Potez je usledio pošto su izvršitelji Federalnog suda u Moskvi u petak pokrenuli prinudni postupak protiv Ruskog servisa RSE zbog neplaćenih novčanih kazni zbog kršenja ruskog kontroverznog Zakona o stranim agentima.

Banci je naređeno da zamrnu račune RSE kako bi se obezbedila isplata kazni u iznosu od 5 miliona rubalja (68.000 američkih dolara).

Izvršitelji su 14. maja proveli oko dva sata u moskovskom birou RFE/RL gde su pokrenuli popis opreme. Nisu se mešali u rad biroa, niti su nekoga zadržavali.

Postupak izvršenja odnosi se na 10 protokola koji su potvrđeni na sudu i za koje je istekao dvomesečni rok plaćanja.

Od početka godine, državna agencija za nadzor medija Roskomnadzor predstavila je sudovima oko 520 protokola koji se tiču kršenja zakona u slučaju osam projekata RSE koji su uvršteni u registar masovnih medija stranih agenata Ministarstva pravde.

RSE odbacuje oznaku strani agent i odbija da se povinuje zahtevima Roskomnadzora da svaka objavljena ili emitovana priča uključuje istaknutu oznaku. RSE je u postupku žalbe na protokole, ali ruski sudovi su do sada odbili više od 250 žalbi.

Ukupno, kazne protiv emitera iznose oko 70 miliona rubalja (950.000 dolara).

RSE je zatražio je od Evropskog suda za ljudska prava da blokira Rusiju da sprovodi kazne, za koje kompanija kaže da su usmerene na zauzdavanje nezavisnih medija.

Tokom brifinga za medije u četvrtak portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je optužbe američkih zvaničnika da su postupci Moskve protiv RSE kršili prava novinara.

Takve izjave, kako je ukazala, još jednom dokazuju stvarnu ulogu RSE kao kanala za propagandu američke vlade.

Predsednik Radija Slobodna Evropa Džejmi Flaj opovrgao je izjave Zaharove, rekavši da će se kompanija i dalje boriti protiv, kako se izrazio, pokušaja Kremlja da cenzuriše neprijatne istine.

Novinari RSE u Rusiji su rodoljubivi ruski državljani, a ne Amerikanci. Oni pružaju nezavisne vesti i informacije kako se njihovi sugrađani ne bi navikli na neistinu i živeli u lažima. Nećemo biti ućutkani i nećemo napustiti našu rusku publiku”, istakao je Flaj.

Rusko takozvano zakonodavstvo o stranim agentima usvojeno je 2012. godine i više puta je modifikovano. Zahteva da se registruju nevladine organizacije koje primaju stranu pomoć i za koje vlada smatra da se bave političkim aktivnostima, da se identifikuju kao strani agenti“i podvrgnu reviziji. Kasnije izmene zakona ciljale su medije koji se finansiraju iz inostranstva.

Radio Slobodna Evropa jedna je od nezavisnih medijskih mreža, pod okriljem američke Agencije za globalne medije (USAGM) čiji rad delimično finansira Kongres, dok deo finansija obezbeđuje samostalno kroz novčane grantove.

Uz RSE, pod okriljem USAGM rade i Glas Amerike (VOA), Bliskoistočna televizijska mreža (MEBN), Kancelarija za emitovanje na Kubi (OCB) i Radio slobodna Azija (RFA).

XS
SM
MD
LG