Linkovi

Duma zabranila pristup novinarima Glasa Amerike i Radija Slobodne Evrope


Logo Glasa Amerike
Logo Glasa Amerike

Donji dom ruskog parlamenta izglasao je u sredu zabranu pristupa novinarima iz Glasa Amerike i Radija Slobodne Evrope. Državna Duma je donela tu odluku dan nakon što je rusko Ministarstvo pravde označilo devet medija, koje finansira američka vlada, kao "strane agente".

Sada se od američkih medija zahteva da se povinuju zakonu iz 2012. koji se primenjuje na nevladine organizacije finansirane iz inostranstva. To znači da će ti mediji, u prenošenju informacija ruskoj publici, morati da naznače da su „strani agenti“. Takođe će redovno morati da podnose izveštaje o izvorima finansiranja, načinu na koji troše novac, ko su im menadžeri i šta su im ciljevi.

Direktorka Glasa Amerike Amanda Benet ocenjuje da će potez ruskih vlasti prozvesti određena ograničenja na rad Glasa Amerike u Rusiji.

“Priroda ovih ograničenja još nije poznata. Pažljivo čemo proučiti saopštenja minsitarstva I ostalih zvaničnih nadležnih organa. Istovremeno, ostajemo posvećeni tome da I dalje budemo pouzdan I autoritativan izvor vesti za našu publiku u Rusiji”, rekla je Benet.

Glas Amerike preko televizijskih, radijskih I digitalnih platformi emituje program na 40 jezika širom sveta I ima publiku od 236 miliona ljudi.

Tom Kent, direktor Radija Slobodna Evropa, rekao je da će nova pravila još više ograničiti rad u Rusiji. Istakao je da je “priroda ograničenja još nepoznata”, ali da će taj medij ostati “posvećen svom novinarskom poslu I prenošenju tačnih I objektivnih informacija ruskoj publici”.

Kongresmen Eliot Engel, član Odbora za spoljne poslove u Predstavničkom domu, ocenio je za Glas Amerike da bi zbog odluke ruskih vlasti da se registruje kao strani agent “Glas Amerike trebalo da se ponosi”.

Potez Moskve stigao je kao odgovor na prošlomesečne poteze Vašingtona koji je zahtevao da se ruska državna televizija RT – nekada “Russia Today” registruje kao “strani agent”.

Prošle nedelje, komitet novinara koji izdaje akreditacije za medije koji prate Kongres, povukao je akreditaciju televizije RT.

XS
SM
MD
LG