Linkovi

Putin na vojnoj paradi u Moskvi: Čvrsto ćemo braniti ruske interese


Ruska vojna vozila, uključujući i pokretne lansere interkontinentalne balističke rakete Jars, tokom parade na Crvenom trgu, povodom 76. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, u Moskvi, 9. maja 2021.

Rusija u nedelju, 9. maja, pokazuje svoju vojnu moć na paradama širom zemlje povodom 76. godišnjice sovjetske pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nadgledao je glavnu paradu povodom Dana pobede na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj je učestvovalo više od 12.000 vojnika i prikazano skoro 200 komada vojne opreme, uz prelete aviona i helikoptera.

Putin je tokom obraćanja sa tribine na Crvenom trgu rekao da će Rusija braniti svoje "nacionalne interese" i osudio povratak "rusofobije".

Legendarni sovjetski tenkovi T-34 učestvuju u paradi na Crvenom trgu, povodom 76. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, u Moskvi, 9. maja 2021.
Legendarni sovjetski tenkovi T-34 učestvuju u paradi na Crvenom trgu, povodom 76. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, u Moskvi, 9. maja 2021.

"Čvrsto ćemo braniti naše nacionalne interese kako bismo osigurali sigurnost naših ljudi", rekao je Putin.

Od dolaska na vlast pre dve decenije, Putin je ili kao predsednik ili kao premijer nastojao da obnovi simbole sovjetske i ruske prošlosti kako bi podstakao patriotizam.

Ovogodišnja parada dolazi u trenutku kada se vladajuća stranka Jedinstvena Rusija suočava sa parlamentarnim izborima u septembru, a ankete pokazuju pad podrške ovoj stranci na 27 odsto, prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku (RFE/RL).

Odnosi Rusije sa Zapadom takođe su zategnuti kako zbog hapšenja lidera ruske opozicije Alekseja Navalnog, tako i zbog sukoba u Ukrajini.

Poslednjih nedelja Sjedinjene Države i Rusija međusobno su proterale diplomate u nizu odmazdi, dok su Moskva i države članice Evropske unije vode slične diplomatske sporove.

Vojne parade usledile su nakon što je Rusija nedavno rasporedila više od 100.000 vojnika blizu granice sa Ukrajinom i na anektiranom poluostrvu Krim.

Grupisanje ruskih trupa izazvalo je uzbunu u zapadnim prestonicama usled zaoštravanja borbi između ukrajinskih vladinih snaga i separatista koje podržava Rusija na istoku zemlje.

Rusija je od tada povukla većinu trupa, ali je ostavila nešto vojne opreme i nastavila da izvodi pomorske vežbe u Crnom moru.

Tekst je u celosti prenet sa sajta Radija Slobodna Evropa.
XS
SM
MD
LG