Linkovi

Američki mediji u Rusiji kao "strani agenti"


Logo Glasa Amerike
Logo Glasa Amerike

Rusija je saopštila da je upozorila devet američkih državnih medija da će, po novom zakonu, najverovatnije biti registrovani kao „strani agenti“. Među medijima koji su upozoreni su i Radio Slobodna Evropa i Glas Amerike.

Donji dom ruskog parlamenta usvojio je amandmane na zakon iz 2012. o nevladinim organizacijama, koji sad obuhvata I medije.Taj propis je odgovor na zahtev SAD da se ruska državna TV stanica „Russia Today“ tako registruje u Americi.

Registracija “stranih agenata” podrazumeva da strani mediji moraju da dostave podatke o svojim ciljevima, kompletne izveštaje o finansijama, izvorima finansiranja I zaposlenima. Takođe bi od medija moglo da se traži da na svojim internet sajtovima I društvenim mrežama na vidno mesto stave da su “strani agenti”. Kremlj bi, ako to smatra potrebnim, mogao da blokira njihove sajtove.

Direktorka Glasa Amerike Amanda Benet rekla je da se u ovom trenutku ne zna kakve će efekte zakon imati na proizvodnju vesti Glasa Amerike u Rusiji. Benet naglašava da je “Glas Amerike, po zakonu, nezavisni, nepristrasni medij koji se bazira na činjenicama I ostaje veran tim principima.”

XS
SM
MD
LG