Linkovi

Obaveštajne agencije: Rusija će se mešati u kongresne izbore


Direktor FBI-ja Kristofer Rej sluša izlaganje direktora Nacionalnih obaveštajnih službi Dena Koutsa.
Direktor FBI-ja Kristofer Rej sluša izlaganje direktora Nacionalnih obaveštajnih službi Dena Koutsa.

Rusija je rešena da se umeša u novembarske kongresne izbore u SAD, upozorili su najviši američki obaveštajni zvaničnici.

Den Kouts, direktor Nacionalnih obaveštajnih službi izjavio je pred senatskim Odborom za obaveštajna pitanja da Rusija vidi kongresne izbore u sredini predsednikovog mandata kao "potencijalnu metu za svoje operacije vršenja uticaja."

"Strani izbori su ključna tačka koja pruža priliku Rusiji da ostvaruje svoje interese i na skrivene i otvorene načine", rekao je Kouts.

“U najmanju ruku, očekujemo od Rusije da nastavi da koristi propagandu, društvene medije, izmišljene identitete, pojedince sa simpatijama prema ruskim ciljevima i druga sredstava uticaja kako bi pokušali da pogoršaju i prodube društvene i političke pukotine u SAD", dodao je šef obaveštajnih službi.

"Operacije uticaja" koriste društvene medije da bi manipulisali osobama i osobama grupama na koje su usmerene, oblikovali njihove ideje i ponašanje. Budući da su jeftine za realizaciju, takve operacije ostaju "značajna pretnja američkim interesima", upozorio je Kouts.

On je dodao da Rusija, Kina, Severna Koreja i Iran predstavljaju najveće sajber-pretnje za SAD.

Majk Rodžers, direktor Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) izjavio je da se rešenost Rusije da poremeti rad američkih demokratskih institucija "neće promeniti niti prestati."

Obaveštajni zvaničnici, koji su zakonodavce obaveštavali o globalnim pretnjama Sjedinjenim Državama, izjavili su da se svi slažu sa procenom američke obaveštajne zajednice iz januara prošle godine da je Rusija pokušala da utiče na izbore 2016. u prilog predsednika Donalda Trampa.

Robert Kardilo, direktor nacionalne Geo-svemirske obaveštajne agencije, izjavio je da postoji "verovatnoća" reprize mešanja u izbore 2016.

Senatski odbor za obaveštajna pitanja je jedan od nekoliko kongresnih panela koji istražuje rusko mešanje u američke izbore.

Senator Mark Vorner, vodeći demokrata u odboru, izjavio je da, dok ostaju brojna pitanja o ruskim potezima tokom izbora 2016, postoji "dvostranački konsenzus" u tom telu da je Moskva sprovela koordinisani napad da bi podrila ameirčku demokratiju. Ruski potezi su uključili koncentrisanje na izborne sisteme u 21 državi i upotrebu "platformi za društvene medije" kako bi širili dezinformacije do sada nezabeleženog obima, rekao je Vorner.

"Nemojte se zavaravati: Ova pretnja nije počela 2016 i sigurno se nije završila prošlim izborima", rekao je Vorner. "Vidimo kontinuirani napad Rusije kako bi se potkopale naše demokratske institucije i oni nastavljaju da nas napadaju."

Na pitanje koja američka agencija je odgovorna za suprostavljanje ruskim operacijama uticaja na društvenim mrežama, Kouts je odgovorio da to nije zadatak "nijedne pojedinačne agencije."

XS
SM
MD
LG