Linkovi

Senatski izveštaj: Rusija koristila sve društvene mreže da bi pomogla Trampu da pobedi


Bivši savetnik predsedničke kampanje Donalda Trampa Džordž Papadopulos, s kojim je započela istraga o Rusiji, napušta federalni sud 7. septembra 2018, u Vašingtonu. (Foto: AP)
Bivši savetnik predsedničke kampanje Donalda Trampa Džordž Papadopulos, s kojim je započela istraga o Rusiji, napušta federalni sud 7. septembra 2018, u Vašingtonu. (Foto: AP)

Rusija je koristila sve najvažnije platforme društvenih mreža kako bi uticala na glasače dezinformacijama, u pokušaju da Donald Tramp bude izabran za predsednika, piše u novom izveštaju koji je pripremljen za Senat SAD, a u koji je uvid imao dnevnik Vašington post.

U izveštaju se navodi da su Rusi, koji su radili za grupu zvanu Agencija za istraživanje interneta (IRA), započeli sa eksperimentima na društvenim mrežama, kako bi uticali na lokalne izbore 2009. i da su proširili svoje operacije na izbore u SAD 2013. koristeći Tviter.

Postepeno su dodavali druge popularne društvene mreže svojoj kampanji, uključujući Jutjub, Fejsbuk i Instagram.

Za predsedničku kampanju 2016, u izveštaju se navodi da su Rusi pokušali da izazovu konzervativne glasače da podrže Trampa, naglašavajući teme poput prava na oružje i imigracije.

U isto vreme, ruski operativci slali su afroameričkim glasačima poruke i druge informacije sa ciljem da ih zbune u vezi sa izbornim procesom, uključujući i pogrešne informacije o tome kako da glasaju.

Arhiva - Fejsbukova godišnja F8 konferencija developera, u San Hozeu, 18. aprila 2017.
Arhiva - Fejsbukova godišnja F8 konferencija developera, u San Hozeu, 18. aprila 2017.

​Druge grupe, poput liberala, žena, muslimana, Latinoamerikanaca i veterana, takođe su bile na meti sličnih poruka, kojim su ili pokušali da pridobiju poverenje tih birača ili da ih obeshrabre i odvrate od glasanja.

"Ono što je sigurno jeste da su sve te poruke jasno imale za cilj da idu u korist Republikanskoj partiji i posebno Donaldu Trampu", navodi se u izveštaju, prema pisanju Vašington posta.

Uticajni dnevnik takođe piše da se u izveštaju kritikuju tehnološke kompanije za ono što nazivaju "zakaslenim i nekoordinisanim odgovorom", kada je otkrivena kampanja dezinformacija, kao i zbog kašnjenja da se informacije podele sa istražiteljima.

U izveštaju se takođe upozorava da se društvene mreže preobražuju iz nečega za šta je rečeno da će biti alat za "deljenje kolektivne kritike i koordinaciju građanskog angažovanja", uključujući i po Bliskom istoku, u pretnju demokratiji koja dolazi od "lukavih političkih savetnika" i "političara u demokratijama i diktaturama, podjednako".

Vašington post piše da Fejsbuk i Gugl nisu imali komentare povodom ovog izveštaja, ali je Tviter saopštio da je sproveo "značajne korake posle izbora 2016, kako bi ojačao svoju digitalnu odbranu".

Sjedinjene Države već su podigle krivične optužnice protiv ruske Agencije za istraživanje interneta zbog mešanja u kampanju 2016.

Specijalni tužilac Robert Maler istražuje da li je Trampova kampanja sarađivala sa Rusima u vezi sa mešanjem u izbore 2016. i da li je predsednik pokušao da opstruira pravdu pokušavajući da omete istragu.

Tramp negira bilo kakvu saradnju i naziva Malerovu istragu "lovom na veštice".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG