Linkovi

Maler ponovio u Kongresu da "Tramp nije oslobođen sumnje za opstrukciju pravde"


Bivši specijalni tužilac Robert Maler na svedočenju u Kongresu (Foto: AP/Alex Brandon)
Bivši specijalni tužilac Robert Maler na svedočenju u Kongresu (Foto: AP/Alex Brandon)

Bivši specijalni tužilac Robert Maler ponovio je na svedočenju u Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa da predsednika Donalda Trampa nije oslobodio sumnje za opstrukciju pravde - što je predsednik tvrdio.

Maler se pojavio na dugo očekivanom svedočenju u Kongresu koje je direktno prenošeno na televiziji, a od kojeg su demokrate, podeljene oko pokretanja procedure opoziva predsednika pred izbore 2020, očekivale mnogo.

Bivši direktor FBI-a, 74-godišnji Maler, ranije je najavio da neće govoriti van okvira izveštaja od 448 strana, koji je objavljen sredinom aprila, a u kojem je utvrđeno da se Rusija mešala u izbore u SAD 2016, kao i da su postojale situacije u kojima je predsednik Tramp pokušao da opstruiše istragu.

Predsednik SAD Donald Tramp je tvitovao, odnosno retvitovao komentare s kablovske TV mreže "Foks njuz" - da je istraga prevara i lov na veštice i da nije bilo opstrukcije pravde, a portparolka Bele kuće Stefanin Grišam rekla je da je pretres bio „neviđena sramota“ za demokrate

Prvi put pod zakletvom

Maler je prvi put govorio javno pod zakletvom i u uvodnoj reči striktno se držao onoga što piše u izveštaju.

“U istrazi smo utvrdili da se ruska vlada sistematski mešala u američke izbore. Ali, nismo pronašli dovoljno dokaza da su članovi Trampove kampanje počinili krivično delo kovanja zavere sa ruskom vladom. Dosluhom se nismo bavili jer nije krivično delo. Deo istrage o opstrukciji pravde I laganju istražitelja je bio od kritične važnosti jer opstrukcija pravde udara na srž naših nastojanja da saznamo istinu I pozovemo na odgovornost one koji krše zakon. Istraživali smo odnos predsednika prema istrazi u nekoliko situacija I u skladu sa principima Sekretarijata za pravosuđe – nismo mogli da donesemo odluku o tome da li je predsednik prekršio zakon. I dalje stojimo iza te odluke”, rekao je Maler.

Da li ta odluka znači da predsednik nije opstruisao pravdu – to pitanje su želele da razjasne demokrate.

Džerold Nedler, predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, pitao je:

“U drugom delu izveštaja ste napisali: da smo sa sigurnošču u istrazi mogli da utvrdimo predsednik nije opstruisao pravdu tako bismo I napisali. Ipak, niste mogli da donesete takav zaključak. Da li to znači da predsednik nije opstruisao pravdu?

Maler je odgovorio kratko: “Ne”, a onda je usledila sledeća razmena:

Nedler: Znači, niste mogli da zaključite da predsednik nije opstruisao pravdu. Da li je to tačno?

Maler: Pa, na kraju smo morali da uvažimo mišljenje pravne službe u Sekretarijatu za pravosuđe koje kaže da protiv predsednika, dok je na položaju, ne može biti podignuta optužnica.

Nedler: Da li to znači da ste predsednika oslobodili sumnje za opstrukciju pravde?

Maler: Ne.

Republikanci u Odboru su insistirali na tome da je istraga bila uperena protiv predsednika, da je neosnovana i nepotrebno skupa, a da je istina ta da predsednik nije sarađivao sa Rusijom I da nije opstruisao pravdu.

“Zbog toga što većina u Predstavničkom domu ne voli ovog predsednika, imali smo beskrajno duga saslušanja o istrazi čiji je rezultat bio skretanje pažnje sa stvarnih problema, dok je na granici kriza I sve ostalo je zaustavljeno. Ovaj pretres je trebalo davno da se održi jer je istina poznata već mesecima: nijedan Amerikanac nije kovao zaveru oko izbora. Nadam se da ćemo danas utvrditi tu istinu I da ćemo konačno zatvoriti slučaj”, rekao je Dag Kolins, kongresmen iz Džordžije.

Moguća optužnica kad Tramp napusti položaj?

Ipak, Robert Maler nije doneo odluku o podizanju optužnice protiv Trampa, što je ponovio i na saslušanju u Kongresu.

U odgovoru na pitanje članova odbora je rekao da bi "Tramp mogao da bude optužen kada napusti položaj".

"Opstrukcija pravde je udarac na napore da se sazna istina i utvrde odgovorni za kršenje zakona", rekao je Maler.

Bivši specijalni tužilac je rekao da je "tokom karijere video mnoge izazove za demokratiju, ali da je mešanje ruske vlade u američke izbore jedan od najozbiljnijijh".

Takođe je ponovio da je predsednik Donald Tramp hteo da ga otpusti zbog istrage koju je vodio.

Na pitanje članova odbora o tome da li je predsednik hteo da ga otpusti zbog istrage o opstrukciji pravde, Maler je odgovorio da "to stoji u njegovom izveštaju i da se drži toga".

Robert Maler na svedočenju u Odboru za pravosuđe
Robert Maler na svedočenju u Odboru za pravosuđe

Predsedavajući Odbora za pravosuđe, demokrata Džerold Nedler, kazao je da je Maler tokom istrage bio izložen "užasnim ličnim napadima".

"Iako vas je politika Sekretarijata za pravosuđe sprečila da podignete optužnicu protiv predsednika, veoma ste jasno naveli da nije oslobođen sumnje da je počino krivično delo. U ovoj zemlji niko nije izvan zakona, pa ni predsednik", kazao je Nedler.

Maler je rekao da ne želi da odgovara na pitanja o osnovama za pokretanje istrage, koja je trajala 22 meseca, što je razočaralo republikance koji smatraju da je osnov za istragu bio nepotkrepljeni dosije britanskog obaveštajnog agenta.

U ovim trenucima, Robert Maler svedočiti pred Odborom za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG