Linkovi

Savetnik za nacionalnu bezbednost: Rusko mešanje "nije priča vredna pažnje"


Savetnik predsednika Trampa za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen (arhivski snimak)
Savetnik predsednika Trampa za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen (arhivski snimak)

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan izjavio je u nedelju da "nije video nikakve dokaze" da Rusija pokušava da pomogne predsedniku Trampu da ponovo bude izabran, ali je priznao da nije tražio obaveštajne izveštaje u kojima se navodi da se Moskva meša u američke izbore 2020.

Prema izveštajima koji su objavljeni u medijima prošle nedelje, američki obaveštajni zvaničnici obavestili su Odbor za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, koji kontrolišu demokrate, da Rusija radi na tome da pomogne Trampu da osvoji drugi mandat u Beloj kući nakon što se prethodno mešala da mu pomogne na izborima 2016.

Međutim, O'Brajan je izjavio za program televizije ABC "This Week" da "sumnja u to." "To prosto nema smisla, zašto bi želeli da on bude ponovo izabran?" Dodao je da je Tramp ojačao NATO savez vršeći pritisak na evropske zemlje da povećaju budžete za odbranu.

O'Brajan je izjavio da izveštaji o informacijama dostavljenim kongresnom odboru "nisu priča vredna pažnje."

"Nisam video niti jedan dokaz da Rusija pokušava da pomogne predsedniku Trampu da ponovo pobedi na izborima", rekao je. "Nisam video obaveštajne podatke i nisam video tu analizu. Želim da dobijem analizu koju je dobio odbor i budem siguran da je čvrsta. Na osnovu onoga što sam čuo - samo ono što sam video u štampi - to nema smisla".

Predsednički kandidat Berni Sanders sa latinoameričkim pristalicama u Santa Ani u Kaliforniji.
Predsednički kandidat Berni Sanders sa latinoameričkim pristalicama u Santa Ani u Kaliforniji.

Predstavnici obaveštajne zajednice su takođe informisali senatora iz Vermonta Bernija Sandersa, koji je trenutno vodeći kandidat u borbi za predsedničku nominaciju Demokratske partije, da u svom mešanju Rusija i njemu pokušava da pomogne da osvoji demokratsku nominaciju, moguće zbog teorije da bi kao samoproklamovani demokratski socijalista Sanders bio najslabiji protivnik Trampu.

"To nije iznenađenje, on je išao na medeni mesec u Moskvu", rekao je O'Brajan komentarišući rusko zanimanje za Sandersovu kandidaturu.

Predsednik Tramp i senator Sanders su različito reagovali na izveštaje o ruskom mešanju koje im, navodno, ide u prilog.

Pred odlazak u Indiju, Tramp je kongresmena Adama Šifa, demokratskog predsednika Odbora za obaveštajna pitanja okrivio da je on odao novinarima informacije o ruskom mešanju.

Na mitingu u Nevadi, predsednik je rekao: "To su dezinformacije. To je jedino što znaju da rade, ništa drugo ne znaju - demokrate." Ismevajući svoju opoziciju, Tramp je rekao da ako demokrate "krive Rusiju, Rusiju, Rusiju za pobedu Bernija Sandersa u Nevadi", treba da traže novu istragu bivšeg specijalnog tužioca Roberta Malera.

Posle duge istrage izbora 2016, Maler je zaključio da Trampov izborni štab nije bio u dosluhu sa Rusijom ali Tramp nije oslobođen optužbi da je vršio opstrukciju istrage. Nekoliko istaknutih ličnosti iz Trampovog kruga bliskih saradnika je uhapšeno i osuđeno na osnovu različitih optužnica koje su proistekle iz Malerove istrage.

Na drugoj strani, Sanders je rekao: "Amerikancima, bilo da su republikanci, demokrate ili nezavisni birači, je muka od toga da vide da se Rusija i druge zemlje mešaju u naše izbore." Takođe je izjavio za Vašington Post: "Iskreno, ne zanima me koga Putin želi da vidi kao predsednika. Moja poruka Putinu je jasna - ne mešajte se u američke izbore, a kao predsednik ja ću se postarati za to."

XS
SM
MD
LG