Linkovi

Tramp zahteva kraj istrage ruskog mešanja


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp zatražio je u sredu da se okonča istraga ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine, koju vodi specijalni tužilac Robert Maler, dok je suđenje bivšem šefu Trampovog izbornog štaba Polu Manafortu nastavljeno u federalnom sudu u Virdžiniji.

Suđenje Manafortu prvo je u okviru Malerove 14 - mesečne istrage, koju je Tramp više puta pokušao da diskredituje. Specijalni tužilac istražuje i da li je Trampova kampanja bila u dosluhu sa Moskvom.

Američki lider je na Tviteru poručio: "Ovo je užasna situacija i sekretar za pravosuđe Džef Sešns bi trebalo da odmah zaustavi ovaj namešteni lov na veštice, pre nego što nanese dalju štetu našoj zemlji. Bob Maler je u konfliktu interesa i njegovih 17 besnih demokrata koji obavljaju njegov prljav posao su sramota za SAD".

Iz Bele kuće je u međuvremenu saopšteno da Tramp nije naredio Sešnsu da okonča istragu ruskih aktivnosti.

"Nije reč o naređenju, već o predsednikovom mišljenju", rekla je na konferenciji za novinare portparolka Sara Sanders i demantovala optužbe da Tramp ometa sprovođenje pravde.

Roberta Malera je prošle godine postavio zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn, nakon što se Sešns izuzeo iz istrage Rusije zbog sastanaka sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu, dok je bio Trampov savetnik tokom predizborne kampanje. Rusija je demantovala optužbe da se mešala u američke izbore.

Podrška Maleru u Kongresu

Robert Maler, republikanac i bivši direktor FBI-aja koji je služio za vreme republikanske i demokratske administracije, ima široku podršku u Kongresu, u kojem Republikanska stranka kontroliše oba doma.

Specijalni tužilac Robert Maler
Specijalni tužilac Robert Maler

Šestorica republikanskih senatora u sredu su kritikovali Trampove tvitove.

"Trebalo bi da ih puste da završe svoj posao. Oni rade nešto važno i to podržavamo i smatram da bilo koji napori da se istraga okonča prevremeno nisu u interesu javnosti", rekao je senator Džon Tun.

Senator Orin Heč smatra da Sešns nije ovlašćen da okonča istragu i da ne bi bilo mudro da to uradi.

Pitanje dosluha sa Rusijom nije obuhvaćeno optužnicom protiv Manaforta, koja se uglavnom odnosi na krivična dela navodno počinjena pre njegovog petomesečnog rada za Trampovu kampanju.

Prvi svedok kojeg će tužioci ispitivati na suđenju u sredu je politički savetnik Danijel Rabin, koji za Manaforta radio TV reklame u Ukrajini. Drugi svedok trebalo bi da bude agent FBI-aja, čije ime nije saopšteno.

Manafortu se na teret stavljaju neplaćanje poreza, neprijavljivanje bankovnih računa i prevare sa zajmovima. Optužbe koje mu se stavljaju na teret proizilaze iz lobranja za bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Komentarišući suđenje Manafortu, Tramp je dodao: Te stare optužbe nemaju nikakve veze da dosluhom (sa Rusijom) - to je prevara.​

XS
SM
MD
LG