Linkovi

Demokrate osuđuju Trampa zbog izjave o stranim vladama


Članovi Kongresa iz Demokratske stranke i pojedini republikanci osudili su izjavu predsednika Donalda Trampa da bi prihvatio pomoć strane vlade za predsedničke izbore 2020. godine.

Tramp je u intervjuu televiziji Ej-Bi-Si rekao da bi saslušao stranu vladu ili osobu koji bi eventualno ponudili negativne informacije o njegovim političkim protivnicima.

“Nema ničeg pogrešnog u tome. To nije mešanje. Oni imaju informacije, i ja mislim da bih ih uzeo. Ako bih mislio da nešto nije u redu, možda bih obavestio FBI-aj”, rekao je američki lider manje od tri meseca od objavljivanja izveštaja specijalnog tužioca Roberta Malera, u kojem se navodi da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore 2016. godine da bi pomogla Trampu da porazi demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton.

Trampov intervju oštro su kritikovali demokratski članovi Kongresa i predsednički kandidati, ali je i jedan od vodećih Trampovh saveznika na Kapitol hilu, republikanski senator Lindzi Grejem.

“Mislim da je to greška”, rekao je Grejem, koji je istovremeno optužio demokrate da su od stranaca dobijale negativne informacije o političkim protivnicima.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da Trampova izjava pokazuje da američki predsjednik ne zna šta je ispravno a šta pogrešno, dok su pojedini demokratski kandidati ponovo zatražili da se pokrene proces Trampovog opoziva.

Tramp je na Tviteru odbacio kritike, ističući da sa stranim vladama razgovara dnevno.

“Da li bi odmah trebalo da obavestim FBI-aj o tim pozivima i sastancima. Smešno”, tvitovao je Tramp, ali nije komentarisao pitanje prihvatanja politički štetnih informacija o protivnicima.

Međutim, demokratski senator Mark Vorner ocenio je da je Tramp dao Rusiji zeleno svetlo da se mesa u izbore 2020 godine, dok je bivši potpredsednik SAD Džo Bajden tvitovao da je reč o preetnji po nacionalnu bezbednost.

XS
SM
MD
LG