Linkovi

Malerov izveštaj: Nema dokaza da je Tramp sarađivao sa Rusijom


Pismo sekretara za pravosuđe Vilijama Bara upućeno članovima Kongresa, sa osnovnim zaključcima izveštaja specijalnog tužioca Roberta Malera
Pismo sekretara za pravosuđe Vilijama Bara upućeno članovima Kongresa, sa osnovnim zaključcima izveštaja specijalnog tužioca Roberta Malera

Specijalni tužilac Robert Maler nije pronašao dokaze da je kampanja predsednika Donalda Trampa sarađivala sa Rusijom tokom predsedničkih izbora 2016. godine, saopštio je u nedelju američki sekretar za pravosuđe Vilijam Bar. Bar je rekao da Maler nije ponudio dovoljno dokaza da se Tramp optuži za ometanje sprovođenja pravde.

Maler, koji je gotovo dve godine istraživao navode da se Rusija mešala u američke izbore da bi pomogla Trampu da porazi demokratsku kanddiatkinju Hilari Klinton, nije pronašao dokaze da je bilo ko u Trampovoj kampanji "bio u zaveri ili u koordinaciji sa ruskom vladom", navodi se u sažetom pregledu rezultata Malerove istrage.

Sam Maler nije doneo zaključak o tome da li je Tramp prekršio zakon mešanjem u niz istraga o izborima 2016. godine, već je prepustio Baru da donese odluku na osnovu ponuđenih dokaza.

Mnogi Trampovi protivnici optužili su predsednika da je ometao istragu o Rusiji kada je 2017. godine otpustio direktora FBI-aja Džejmsa Komija.

Bar, koji je prošlog meseca preuzeo položaj sekretara za pravosuđe, i njegov zamenik Rod Rozenstajn zaključili su da ponuđeni dokazi ne opravdavaju podizanje optužnice za opstrukciju pravde, navodi se u zaključcima Sekretarijata za pravosuđe.

"Iako se u ovom izveštaju ne zaključuje da je predsednik počinio krivično delo, on se takođe ne oslobađa odgovornosti", naveo je Bar, pozivajući se na ono što je Maler napisao u izveštaju o pitanju mogućeg ometanja sprovođenja pravde.

Predsednik Tramp pozdravio je zaključke izveštaja.

"Nije bilo dosluha, nije bilo opstrukcije. Kompletno i potpuno oslobađanje od odgovornosti", tvitovao je Tramp.

Predsednik SAD je kasnije, po povratu u Vašington sa Floride, ponovo kritikovao istragu.

"Sramno je što je naša zemlja morala kroz to da prođe. To je bio nelegalni obračun koji nije uspeo. I nadam se da će neko razmotriti drugu stranu", rekao je Tramp novinarima.

​Sekretar za pravosuđe predao je Kongresu glavne zaključke i kratak pregled dugo očekivanog izveštaja specijalnog tužioca, koji je 22 meseca istraživao da li je Trampova kampanja bila u dosluhu sa Rusima i da li je predsednik ometao sprovođenje pravde pokušavajući da zaustavi istragu.

Bar i njegovi saradnici su u subotu satima razmatrali Malerov izveštaj, koji im je predat u petak uveče.

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar
Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar

Demokrate traže da se objavi celi izveštaj

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, demokrata Džerold Nedler rekao je da će sekretar za pravosuđe biti pozvan da svedoči u Kongresu u "svetlu veoma zabrinjavajućih nedoslednosti i procesa donošenja odluka u Sekretarijatu za pravosuđe posle izveštaja specijalnog tužioca koji nije oslobodio odgovornosti predsednika".

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i demokratski lider u Senatu Čak Šumer saopštili su da bi Malerov izveštaj trebalo objaviti u celosti.

"Činjenica da izveštaj specijalnog tužioca Malera ne oslobađa predsednika odgovornosti od ozbiljne optužbe ometanja sprovođenja pravde pokazuje da hitno treba objaviti puni izveštaj", saopštili su Pelosi i Šumer.

Predsedavajući senatskog Odbora za obaveštajne poslove, republikanac Ričard Bur rekao je da bi Bar trebalo da objavi što je više moguće Malerovog izveštaja.

Maler je tokom gotovo dvogodišnje istrage podigao optužnice protiv 34 osobe i tri kompanije, dok su izrečene zatvorske kazne pojedinim Trampovim bivšim saradnicima, među kojima se njegov bivši šef izbornog štaba Pol Manafort i bivši advokat Majkl Koen.

Međutim, ni jedna od tih optužnica nije direktno povezana sa pitanjem saradnje Trampovog izbornog štaba i Rusije. Maler, bivši direktor FBI-aja, nije lično razgovarao sa Trampom u okviru istrage. Umesto toga, američki lider je poslao pisane odgovore na pitanja o kontaktima sa Moskvom.

Kraj istrage specijalnog tužioca, iako predstavlja političku pobedu za Trampa, ne znači i kraj pravnih problema za predsednika i njegov uži krug.

Druge istrage obuhvataju Trampove poslove, finansije, lično ponašanje, dobrotvorne fondacije i odbor za inauguraciju. Odbori u Predstavničkom domu, koje kontrolišu demokrate, takođe pripremaju niz svojih istraga.

XS
SM
MD
LG