Linkovi

Mediji: Obaveštajni zvaničnici tvrde da Rusija "gura" Trampov reizbor


Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp u Ovalnom kabinetu u Vašingtonu, 12. febraura 2020.
Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp u Ovalnom kabinetu u Vašingtonu, 12. febraura 2020.

Američki obaveštajni zvaničnici upozorili su članove Kongresa da se Rusija meša u izbore 2020. pokušavajući da pomogne predsedniku Donaldu Trampu da bude ponovo izabrana, objavili su Vašington Post i Njujork tajms u četvrtak.

Listovi navode da su obaveštajni zvaničnici preneli zakonodavcima izveštaje o mešanju na brifingu Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, održanog iza zatvorenih vrata 13. febraura. Kaže se da je izveštaj razljutio Trampa, koji je prigovorio da će demokrate koristiti te informacije protiv njega. On je narednog dana pozvao na sastanak i oštro kritikovao vršioca dužnosti direktora američkih obaveštajunih službi Džozefa Megvajera, posle čega je odlučio da ga otpusti.

Američke obaveštajne službe tvrdile su da se Rusija mešala u izbore u SAD 2016. preko kampanja na društvenim mrežama i kradući i šireći elektronsku poštu sa naloga demokrata. Kaže se da je Rusija pokušavla da potpomogne Trampovu kampanju i unese haos u američki izborni proces. Specijalni tužilac Robert Maler zaključio je da je rusko mešanje bilo "obimno i sistematsko", ali nije našao zaveru između Rusije i Trampove kampanje, koja bi bila krivično delo. Tramp je izrazio sumnji spram tvrdnji o ruskom mešanju.

U brifingu pred odborom Predstavničkog doma, republikanski članovi su se suprotstavili tvrdnjama Megvajerove saradnice Šelbi Pirson, zadužene za bezbednost izbora, ističući da je Tramp bio tvrd prema Rusiji, navodi se u izveštajima. Ali, Tramp je takođe govorio toplo o ruskom lideru Vladimiru Putinu i povukao trupe iz oblasti, poput Sirije, gde je Moskva u mogućnosti da popuni vakuum. On je prošle godine odložio vojnu pomoć Ukrajini, ruskom protivniku, što je potez koji je bio srž procesa opoziva.

U izveštajima se takdoje navodi da je Tramp bio ljut i zato što je brifing u odboru Predstanvičkog doma za obaveštajna pitanja održan pod predsedavanjem demokrate Adama Šifa, koji je imao jednu od vodećih uloga u procesu opoziva predsednika.

Tramp je u četvrtak formalno postavio Ričarda Grenela, američkog ambasadora u Nemačkoj i njegovog lojalnog saradnika za vršioca dužnosti obaveštajnih službi, pošto je sa tiog mesta smenio Megvajera.

Megvajer je morao da odstupi sa dužnosti u skladu sa odredbama saveznog zakona koji uređuje postavljenja. Mediji su citirali dvojicu zvaničnika administracije koji su rekli da je tajming, nakon obaveštajnog brifinga, bio slučajnost.

XS
SM
MD
LG