Linkovi

Nestao doktor koji je u Rusiji lečio Navalnog od simptoma trovanja


Arhiva: Aleksandar Murahovski, doktor koji je lečio Alekseja Navalnog ruskog opozocionog lidera (REUTERS/Alexey Malgavko)
Arhiva: Aleksandar Murahovski, doktor koji je lečio Alekseja Navalnog ruskog opozocionog lidera (REUTERS/Alexey Malgavko)

Aleksandar Murahovski, doktor koji je lečio Alekseja Navalnog ruskog opozocionog lidera nakon što mu je 2020. pozlilio tokom avionskog leta, je nestao – saopštila je ruska policija.

Policija područja Omsk, koje se nalazi oko 2200 istočno od Moskve, objavila je da je Murahovski u petak napustio lovačku bazu koristeći terensko vozilo – i od tada nije viđen.

Policija je saopštila da su u potrazi angažovane hitne službe, dronovi, helikopter i dobrovoljci na terenu.

Murahovski je bio glavni lekar u bolnici u sibirskom gradu Omsku koja je lečila Navalnog - kritičara predsednika Vladimira Putina. Murahovski je u međuvremenu unapređen na funkciju regionalnog ministra zdravlja.

Navalni, koji je pokazivao znake trovanja agensom Novičokom, iz Omska je prebačen u Nemačku na dalji tretman.

Laboratorijskim ispitivanjima u tri evropske zemlje, koje je potvrdilo globalno nadzorno telo za hemijsko oružje, utvrđeno je da je Navalni otrovan nervnim sredstvom Novičokom.

Zvanični Kremlj je više puta odbacio navode da su ruske vlasti pokušale da ubiju Navalnog.

Ruski opozicionar, po povratku u zemlju, pritvoren je u februaru po optužbama da je prekršio odredbe uslovnog otpusta – za koje tvrdi da su izmišljene.

XS
SM
MD
LG