Linkovi

Navalni prvi put pred sudom posle štrajka glađu


Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni na ekranima uoči pretresa na sudu u Moskvi (Foto: Reuters/Press Service of Babushkinsky District Court of Moscow)
Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni na ekranima uoči pretresa na sudu u Moskvi (Foto: Reuters/Press Service of Babushkinsky District Court of Moscow)

Opozicioni lider Aleksej Navalni je u prvom obraćanju pred sudom posle tronedeljnog štrajka glađu optužio ruskog predsednika Vladimira Putina "da je goli, lopovski car".

Navalni se putem video linka iz zatvora obratio sudu u Moskvi, povodom žalbe na presudu za klevetanje veterana Drugog svetskog rata. Žalba je odbijena.

Prema medijskim izveštajima, izgledao je mršavo, sa obrijanom glavom.

"Pogledao sam se u ogledalo. Naravno, ja sam samo užasan kostur", rekao je Navalni koji je 3. marta počeo štrajk glađu, a prekinuo ga 23. aprila.

Kasnije je tokom pretresa napao Putina.

"Dragom sudu želim da poručim da je car go. Milioni ljudi već govore o tome, zato što je očigledno. Njegova kruna visi i pada", rekao je dugogodišnji kritičar Kremlja.

Takođe je ponovio da je nevin po optužbama za proneveru zbog kojih je osuđen na dve i po godine zatvora.

"Vaš goli, lopovski car želi da nastavi da vlada do kraja...Doći će još 10 godina, ukradena decenija", rekao je Navalni, aludirajući na Putina.

Vlasti u Rusiji su prošle nedelje zatvorile nekoliko regionalnih kancelarija Navalnijeve organizacije "Fondacija za borbu protiv korupcije", a ruski sud razmatra zahtev da se ona proglasi ekstremističkom.

ARHIVA - Protesti u znak podrške Alekseju Navalnom u Moskvi
ARHIVA - Protesti u znak podrške Alekseju Navalnom u Moskvi

Na prošlonedeljnim protestima u gradovima širom zemlje, privedeno je više od 1.900 Navalnijevih pristalica. Navalni je sa naloga na Instragramu, poručio da oseća "ponos i nadu" zbog protesta.

Navalni je prošle godine preživeo trovanje, a uhapšen je u januaru po povratku sa lečenja u Nemačkoj. Kremlj odbacuje optužbe da je umešan u trovanje opozicionog lidera.

Sjedinjene Države i druge zemlje uvele su sankcije protiv zvaničnika Kremlja zbog trovanja Navalnog, a mnoge traže da bude oslobođen iz zatvora.

XS
SM
MD
LG