Linkovi

Navalni prebačen u zatvorsku bolnicu


Fotografija napravljena od video snimka nadzorne kamere u zatvoru IK-2 od 2. aprila na kojoj navodno Aleksej Navlni razgovara sa čuvarom (Foto: Reuters/Life.ru)

Zvaničnici ruskog zatvora u kojem Aleksej Navalni služi dvoipogodišnju kaznu saopštili su da je opozicioni lider, koji već treću nedelju štrajkuje glađu, prebačen u zatvorsku bolnicu.

“U ovom trenutku, stanje Navalnog se procenjuje kao zadovoljavajuće, i lekari ga pregledaju svakodnevnoi”, objavljeno je u pisanom saopštenju federalne pritvorne ustanove u kojoj se nalazi 44-godišnji Navalni i dodaje:

“Pacijent je pristao na vitaminsku terapiju”.

Saveznici Navalnog nisu odmah reagovali na njegovo prebacivanje u bolnicu zatvora visokog obezbeđenja istočno od Moskve.

Ranije u ponedeljak, jedna od njegovih saradnika Ljubov Sobol upozorila je da nema nade da će dobiti dobre vesti u vezi sa zdravljem Navalnog. Ona je za Eho Moskvi radio (Ekho Moskvy radio) rekla da očekuju nove informacije o zdravstvenom stanju ruskog političara kasnije tokom dana, prenosi agencija Rojters.

Saradnici Alekseja Navalnog saopštili su da planiraju da u sredu organizuju demonstracije, za koje se nadaju da će biti najveći ulični protesti u savremenoj ruskoj istoriji, kako bi skrenuli pažnju na oslabljeno zdravlje Navalnog i kršenje prava njegovih pristalica.

"Stvari se razvijaju prebrzo i idu u lošem smeru", napisali su na vebsajtu Navalnog gde su objavili plan za nacionalne proteste. "Ne možemo da više čekamo i odlažemo. Ekstremna situacija zahteva ekstremne odluke."

Protesti, koje vlasti smatraju ilegalnim i koje je policija ranije nasilno rasturala, planirani su za isti dan kada predsednik Vladimir Putin drži godišnji govor o stanju države pred predstavnicima ruske političke elite.

Tokom vikenda, lekari Navalnog saopštili je da prema rezultatima testova krvi, koje su advokati opozicionog lidera dostavili porodici, nivo kalijuma dostigao "kritičnu tačku", što znači da je Navalnom oslabljeno funkcionisan je bubrega i da ozbiljni srčani problemi mogu da uslede svakog minuta.

“Ukoliko ne počnu da ga leče, umreće u roku od nekoliko dana”, upozorio je jedan od lekara dr Aleksander Polupan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG