Linkovi

Putin upozorio da će Rusija žestoko odgovoriti ako Zapad pređe "crvene linije"


Putinovo godišnje obraćanje naciji
Putinovo godišnje obraćanje naciji

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da će Rusija odgovoriti "brzo i žestoko" na provokacije i upozorio Zapad da ne prelazi ruske "crvene linije".

Putin se obratio naciji u momentu kada su odnosi Amerike, Evrope i Rusije zategnuti zbog Ukrajine gde Moskva raspoređuje svoju vojsku, i zdravstvenog stanja opozicionara Alekseja Navalnog.

"Želimo dobre odnose, nećemo da rušimo mostove. Ali, ako neko naše dobre namere protumači kao nezainteresovanost ili slabost i želi da raznese mostove, onda treba da znaju da će odgovor Rusije biti asimetričan, brz i žestok", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je da će Rusija u svakom pojedinačnom slučaju odrediti šta su crvene linije.

Vašington je prošle nedelje uveo nove sankcije Rusiji zbog optužbi za hakovanje i mešanje u izbore, a Češka je u međuvremenu optužila Moksvu za umešanost u eksploziju u magacinu oružja 2014. I SAD i Češka su proterale ruske diplomate, a Moskva je odgovorila istom merom.

Na godišnjoj konferenciji Putin nije pominjao Navalnog koji je u zatvoru i štrajkuje glađu već tri nedelje. Njegovi saradnici su za vreme Putinovog govora protestovali širom zemlje, a dvoje ih je uhapšeno.

Ruslan Šavedinov, jedan od saradnika Navalnog, napisao je na Tviteru da privode demonstrante širom zemlje i da je reč o "neprihvatljivoj represiji".

Aleksej Navalni je u lošem zdravstvenom stanju posle štrajka glađu. Opozicionar je počeo štrajk jer je tvrdio da mu nije pružena adekvatna medicinska pomoć zbog bolova u nogama i leđima.

XS
SM
MD
LG