Linkovi

Putin upozorio da će Rusija žestoko odgovoriti ako Zapad pređe "crvene linije"


Putinovo godišnje obraćanje naciji

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da će Rusija odgovoriti "brzo i žestoko" na provokacije i upozorio Zapad da ne prelazi ruske "crvene linije".

Putin se obratio naciji u momentu kada su odnosi Amerike, Evrope i Rusije zategnuti zbog Ukrajine gde Moskva raspoređuje svoju vojsku, i zdravstvenog stanja opozicionara Alekseja Navalnog.

"Želimo dobre odnose, nećemo da rušimo mostove. Ali, ako neko naše dobre namere protumači kao nezainteresovanost ili slabost i želi da raznese mostove, onda treba da znaju da će odgovor Rusije biti asimetričan, brz i žestok", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je da će Rusija u svakom pojedinačnom slučaju odrediti šta su crvene linije.

Vašington je prošle nedelje uveo nove sankcije Rusiji zbog optužbi za hakovanje i mešanje u izbore, a Češka je u međuvremenu optužila Moksvu za umešanost u eksploziju u magacinu oružja 2014. I SAD i Češka su proterale ruske diplomate, a Moskva je odgovorila istom merom.

Na godišnjoj konferenciji Putin nije pominjao Navalnog koji je u zatvoru i štrajkuje glađu već tri nedelje. Njegovi saradnici su za vreme Putinovog govora protestovali širom zemlje, a dvoje ih je uhapšeno.

Ruslan Šavedinov, jedan od saradnika Navalnog, napisao je na Tviteru da privode demonstrante širom zemlje i da je reč o "neprihvatljivoj represiji".

Aleksej Navalni je u lošem zdravstvenom stanju posle štrajka glađu. Opozicionar je počeo štrajk jer je tvrdio da mu nije pružena adekvatna medicinska pomoć zbog bolova u nogama i leđima.

XS
SM
MD
LG