Linkovi

Sindikat ruskih medicinara tvrdi da je zdravstveno stanje Navalnog kritično


Arhiva - Aleksej Navalni u februaru tokom sudskog pretresa (REUTERS/Maxim Shemetov)
Arhiva - Aleksej Navalni u februaru tokom sudskog pretresa (REUTERS/Maxim Shemetov)

Aleksej Navalni, pritvoreni ruski opozicionar, u opasnosti je od prestanka rada bubrega - dok mu se vid sve više pogoršava nakon dvonedeljnog štrajka glađu, saopštio je medicinski sindikat povezan sa opozicionim političarom i kritičarem Kremlja.

Njegovo stanje je zaista kritično”, izjavila je Aleksandra Zaharova predstavnica sindikata Lekarske alijanse organizacije koju ruske vlasti smatraju opozicionim aktivistima.

Videli smo rezultate testova koji su veoma loši”, rekla je Zaharova agenciji Rojters – tumačeći nalaze dobijene posredstvom advokata Alekseja Navalnog, dodavši da ga članovi sindakata nisu samostalno pregledali.

"Nivo Kalijuma mu je veoma visok, a i drugi rezultati ukazuju da bi mu bubrezi uskoro mogli otkazati. To bi dovelo do ozbiljnog patološkog stanja i srčanog zastoja”, dodala je ona.

Navalni je počeo da odbija hranu krajem marta protestujući zbog toga što, kako tvrdi, zatvorske vlasti ne žele pravilno da ga leče od akutnih bolova u leđima i nogama.

Zatvorske vlasti tvrde da su mu ponudile odgovarajuće lečenje, što je on odbacio, tražeći insistirajući da mu tretman pruži lekar van zatvorske ustanove. Ruske vlasti odbile su taj zahtev.

Opozicionar je u petak izneo i tvrdnje da mu je zaprećeno vezivanjem i prisilnim hranjenjem dok ne bi odustao od štrajka glađu.

Ruske vlasti osudile su u februaru Navalnog na dve i po godine zatvora po presudi za kršenja uslovnog otpusta. Te optužbe Navalni je ocenio kao izmišljenje. Prethodno je uhapšen po dolasku Moskvu iz Nemačke – gde se oporavljao od tovanja nervvnim agensima.

Najmanje 80 svetski poznatih pisaca, glumaca, istoričara, novinara i reditelja obratilo se u petak pisanim putem ruskom predsedniku Vladimiru Putinu – pozivajući ga da Navalnom obezbedi hitnu medicinsku negu, za koju su naveli, da mu je potrebna.

XS
SM
MD
LG