Linkovi

EU odbacuje prekrajanje granica na Balkanu


ARHIVA - Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu (Foto: Reuters)
ARHIVA - Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu (Foto: Reuters)

Evropska unija je "apsolutno protiv" prekrajanja granica na Zapadnom Balkanu, poručio je Erik Mamer, portparol predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, u odgovoru na nezvanični diplomatski dokument, takozvani "non-pejper" u kojem se predlaže podela Bosne i Hercegovine i spajanje Kosova i Albanije.

U dokumentu, u koji je Rojters imao uvid, a koji već neko vreme kruži među evropskim zvaničnicima, predlaže se pripajanje delova BiH Srbiji i Hrvatskoj, kako bi se pomoglo integraciji regiona u Evropsku uniju.

Diskusija je uznemirila Bosance, koji je doživljavaju kao pretnju svom teritorijalnom integritetu, tri decenije posle etničkih konflikta koji su doveli do rata u bivšoj Jugoslaviji.

Rojters nije uspeo da nezavisno verifikuje autentičnost "non-pejpera", a nijedna zemlja nije zvanično priznala da ga je sastavila.

"Apsolutno nismo za bilo kakve promene granica", rekao je portparol Mamer na konferenciji za novinare.

Dve bivše jugoslovenske republike - Hrvatska i Slovenija pridružile su se Evropskoj uniji od raspada zemlje. Crna Gora, Srbija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo, kao i Albanija - nadaju se članstvu.

Evropska unija želi da sve te države najpre reše svoje međusobne konflikte i sprovedu demokratske reforme, pre nego postanu deo evropskog bloka. Međutim, EU takođe želi da održava bliske veze sa regionom koji je na njenom pragu, s obzirom da i Rusija i Kina grade tamo svoj uticaj.

Predsednica Evropske komisije Ursula fegon der Lajen je posle današnjih razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu poručila da EU želi da "vidi da vladavina prava nastavi da se pozitivno razvija" u Srbiji, u sklopu pregovora o pridruživanju.

Dvoje zvaničnika razgovarali su o pregovorima Beograda sa Kosovom, koje i dalje ne priznaje pet članica Evropske unije - Španija, Slovačka, Grčka, Kipar i Rumunija. Lideri Kosova i Severne Makedonije takođe dolaze u posetu Briselu ove nedelje.

Fon der Lajen je rekla da će EU podržati izgradnju pruge između Beograda i Severne Makedonije, koja se i dalje nada da uskoro zvanično započne pregovore sa EU, koje je prošle godine blokirala Bugarska.

XS
SM
MD
LG