Linkovi

Da li se sekretar za pravosuđe SAD ponaša kao Trampov advokat?


Sekretar za pravosuđe SAD Vilijem Bar
Sekretar za pravosuđe SAD Vilijem Bar

Sekretar za pravosuđe SAD Vilijem Bar nije na dužnosti ni tri meseca, a već se našao u teškoj situaciji zbog svoje uloge u tumačenju izveštaja specijalnog tužioca Roberta Malera o saradnji Trampove kampanje i Rusije i opstrukciji pravde.

Bar se suočava sa brojnim kritikama i potencijalnom optužnicom demokrata da je lagao u Kongresu, zbog načina na koji je tumačio Malerov izveštaj - zbog čega ga optužuju da se više ponaša kao Trampov lični advokat, nego kao nezavisni sekretar za pravosuđe.

Sekretar za pravosuđe polaže zakletvu pred Kongresom
Sekretar za pravosuđe polaže zakletvu pred Kongresom

Vilijem Bar je drugi izbor predsednika Trampa za sekretara za pravosuđe. Prvi je bio Džef Sešns, dugogodišnji Trampov saradnik, koji se izuzeo iz nadzora Malerove istrage zbog čega ga je Tramp često javno kritikovao, a na kraju ga i smenio.

Kritičari kažu da je Bar, koji je već bio sekretar za pravosuđe u administraciji Džordža Buša starijeg, bio partijski podoban za tu funkciju.

"Naš sekretar za pravosuđe se definitivno ponaša kao lični advokat predsednika", rekla je demokratska senatorka sa Havaja Mejzi Hirono.

Ona je sa još nekim demokratama pozvala sekretara za pravosuđe da podnese ostavku.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da je Vilijem Bar lagao u Kongresu i da je to krivično delo.

Sekretarijat za pravosuđe odbacio je njene tvrdnje i saopštio da Bar nema nameru da siđe s funkcije.

Kontroverza oko Malerovog izveštaja počela je ubrzo pošto ga je predao Sekretarijatu za pravosuđe.

Sekretar Bar nije odmah želeo da objavi izveštaj od 448 strana, ali je objavio svoje zaključke o Malerovoj istrazi na četiri stranice, u kojima je konstatovao da nije bilo krivičnog dela saradnje Trampove kampanje sa Rusijom i da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv predsednika zbog opstrukcije pravde.

Ipak, sadržaj izveštaja nagoveštavao je drugačije zaključke.

Napadi na američkog sekretara za pravosuđe intenzivirani su protekle nedelje kada se Robert Maler u pismu požalio Vilijemu Baru da "nije u potpunosti preneo kontekst i suštinu zaključaka istrage".

Ipak, oni koji brane Bara kazali su da je on pratio uputstva sekretarijata za pravosuđe kada je odlučio da ne podigne optužnicu protiv predsednika Trampa.

XS
SM
MD
LG