Linkovi

Tramp: Maler me baš ne voli


Specijalni tužilac Robert Maler i predsednik SAD Donald Tramp
Specijalni tužilac Robert Maler i predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp odgovorio je na primedbe specijalnog tužioca Roberta Malera koji je vodio istragu o mešanju Rusije u izbore i opstrukciji pravde. Predsednik kaže da ga Maler, iako republikanac, nikada nije voleo, ali da uprkos tome nije prepoučio podizanje optužnice protiv njega.

Donald Tramp kaže da je specijalni tužilac Robert Maler “u sukobu interesa”

“Maler je jedan od republikanaca koji me nikad nije podržao i mislim da me baš ne voli”.

Ipak, čini se da je predsednik priznao jedan od ključnih nalaza iz Malerovog izveštaja – da se Rusija mešala u predsedničke izbore 2016. Na Tviteru je prvo napisao da “nema ništa s tim što mu je Rusija pomogla da pobedi".

Nešto kasnije, Tramp je samog sebe demantovao.

“Ne, Rusija mi nije pomogla da pobedim na izborima. Ali, znate ko me je izabrao? Ja sam sebe izabrao, nije mi pomogla Rusija”

Predsednik i dalje tvrdi da nije opstruisao pravdu i da nije sarađivao sa Rusima, i da bi Maler podigao optužnicu protiv njega da je imao osnova za to.

Ali, Maler je eksplicitno rekao nešto drugo – da protiv predsednika nije podignuta optužnica zbog uputstva Sekretarijata za pravosuđe koje kaže da, dok je na položaju, predsednik ne može biti optužen.

“Jasno bismo rekli da predsednik nije počinio krivično delo da smo tako nešto i utvrdili”, kazao je specijalni tužilac Robert Maler.

​Pravni analitičari televizije ABC napominju da je očigledno da Maler smatra da je njegov izveštaj pogrešno protumačen u javnosti, kao i da je teško približiti odluku sekretara za pravosuđe VIlijema Bara da Tramp nije opstruisao pravdu i Malerov nalaz da Kongres treba da utvrdi da li je predsednik kršio zakon.

Neke demokrate u Kongresu su Malerovo obraćanje javnosti protumačile kao zeleno svetlo da počnu proces opoziva i sada to traži više od 40 od 235 demokrata u Predstavničkom domu.

XS
SM
MD
LG