Linkovi

Sekretar za pravosuđe branio svoje tumačenje Malerovog izveštaja


Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar svedoči pred senatskim odborom za pravosuđe na Kapitol hilu 1. maja 2019.
Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar svedoči pred senatskim odborom za pravosuđe na Kapitol hilu 1. maja 2019.

Na pretresu na Kapitol hilu, sekretar za pravosuđe Vilijam Bar branio je pred senatskim odborom za pravosuđe način na koji je javnosti predstavio zaključke izveštaja specijalnog tužioca Roberta Malera o ruskom mešanju u izbore 2016.

Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar svedočio je u Senatu u napetoj atmosferi koju je pojačalo sinoćnje otkriće u medijima da Robert Maler nije bio zadovoljan Barovom interpretacijom njegovog izveštaja.

"Mislim da ovaj odbor treba da čuje direktno mišljenje specijalnog tužioca Malera”, izjavila je demokratska senatorka iz Kalifornije, Dajen Fajnstajn.

U pismu 27. marta, Maler je iskazao frustriranost sažetkom na četiri stranice koji je Vilijam Bar objavio 24. marta, navodeći da “nije dobro pokazao kontekst, prirodu i suštinu rada i zaključaka njegovog tima” i dodao da je javnost bila zbunjena o ključnim aspektima rezultata istrage.

U Malerovom pismu Baru, takođe se navodi da je postojalo i ranije pismo, poslato 25-og marta, dan pošto je sekretar za pravosuđe pročitao svoj sažetak. Takodje se ispostavilo da su održana dva sastanka na kojima je Maler rekao da sažeci koje je sastavio njegov tim “precizno i jasno rezimiraju zaključke istrage.”

Međutim, Bar nije iskoristio sažetke Malerovog tima i umesto toga odlučio da napiše sopstvene “osnovne zaključke”. Bar je danas branio tu odluku.

Kada sam dobio pismo, nazvao sam Boba I pitao – u čemu je problem? Pitao sam ga hoće li da kaže da je moje pismo 24. marta bilo netačno. On je rekao – ne, ali da su medijski izveštaji bili nedovoljno precizni i suviše toga učitali. Rekao je da ga brine objašnjenje zbog čega nije postigao zaključak o ometanju pravde i da želi da se to bolje objasni.”

Specijalni tužilac Robert Maler dva puta je pisao sekretaru za pravosuđe Baru nakon što je objavio sažetak Malerovog izveštaja na četiri stranice.
Specijalni tužilac Robert Maler dva puta je pisao sekretaru za pravosuđe Baru nakon što je objavio sažetak Malerovog izveštaja na četiri stranice.

​Bar je dodao da je Maleru rekao da ne želi da objavljuje izveštaj u delićima a da je Maler jasno rekao da ne misli da je Sekretarijat za pravosuđe pogrešno predstavio izveštaj. On je takođe izjavio da je iznenađen što Maler i njegov tim nisu došli do zaključka da li je predsednik Tramp ometao pravdu ili ne.

“To je binarna odluka – izbor između dve opcije. Ima li dovoljno dokaza da je počinjeno krivično delo? Da li verujemo da je počinjeno krivično delo? Mi ne obavljamo krivične istrage samo da bismo prikupili informacije I predali ih javnosti. Vodimo istragu da bismo došli do zaključka. Zamenik sekretara I ja smo smatrali da dokazi koje je sakupio specijalni tužilac nisu dovoljni da se zaključi da je predsednik počinio krivično delo i da je zato neodgovorno i nepošteno da sekretarijat objavi izveštaj a ne kaže šta je naš zaključak.”

Republikanci su iskazali poverenje u sekretara za pravosuđe dok neke demokrate ne samo da kritikuju Bara, već kažu da bi trebalo da podnese ostavku ili bude opozvan.

Predsedavajući senatskog odbora za pravosuđe Lindzi Grejem i demokratska senatorka Dajen Fajnstajn iz Kalifornije.
Predsedavajući senatskog odbora za pravosuđe Lindzi Grejem i demokratska senatorka Dajen Fajnstajn iz Kalifornije.

Demokratski senator Dik Durbin postavio je pitanje da li je sekretar za pravosuđe prošlog meseca obmanuo Kongres kada je rekao da ne zna za primedbe Malerovog tima na njegov sažetak izveštaja. Bar je rekao da nije lagao jer je bio u kontaktu sa samim Malerom a ne njegovim timom.

Za to vreme, predsednik odbora Lindzi Grejem i drugi republikanci koncentrisali su se na moguće prestupe izbornog štaba demokrate HIlari Klinton I političke motive iza Malerove istrage. Bar bi trebalo da sutra svedoči pred Odborom za pravosuđe u Predstavničkom domu, ali to pojavljivanje još nije sigurno.

XS
SM
MD
LG