Linkovi

Hoće li Robert Maler dodatno kompromitovati Trampa u Kongresu?


Bivši specijalni tužilac Robert Maler
Bivši specijalni tužilac Robert Maler

Bivši specijalni tužilac Robert Maler, koji je vodio istragu o mešanju Rusije u izbore u SAD i opstrukciji pravde od strane predsednika Trampa, svedočiće u sred pred odborima za pravosuđe i obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu Kongresa. Jedna stvar je izvesna: Maler neće otkriti ništa više od onoga što već piše u njegovom izveštaju koji je objavljen sredinom aprila.

"Taj izveštaj je moje svedočenje", rekao je Maler 29. maja u Sekretarijatu za pravosuđe.

Taj sekretarijat mu je u pismu napomenuo da "ostane u okvirima izveštaja" i da "ne govori o potezima trećih strana koje nisu optužene u istrazi".

Ali, demokrate i republikanci koji su članovi kongresnih odbora kažu da ih to neće sprečiti da Maleru postavljaju pitanja o dodatnim informacijama u vezi sa istragom u kojoj je zaključeno da se Rusija mešala u predsedničke izbore u SAD i da je predsednik Donald Tramp pokušao da opstruiše istragu.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, demokrata Džerold Nedler, kazao je za CNN da "Maler ne mora da se pridržava pisma".

"On ne radi za Sekretarijat za pravosuđe, a oni u pismu traže nešto što nije u njihovoj nadležnosti - pa sve i da i dalje radi za njih", rekao je Nedler.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Džerold Nedler
Predsedavajući Odbora za pravosuđe Džerold Nedler

Šta je cilj demokrata u Kongresu?

Milioni Amerikanaca nisu pročitali izveštaj Roberta Malera koji ima 448 strana, ali će biti u prilici da u sredu, na javnom svedočenju, čuju šta ima da kaže o mešanju Rusije u izbore i mešanju predsednika u njegovu istragu.

Demokrate koje imaju većinu u Predstavničkom domu kažu da je svrha Malerovog svedočenja upravo u tome da informiše američku javnost o nalazima istrage.

Istraživanja pokazuju da je samo 3 odsto Amerikanaca pročitalo ceo izveštaj.

Demokrate žele i da diskredituju sekretara za pravosuđe Vilijema Bara koji je u svom sažetku Malerovog izveštaja konstatovao da Tramp nije opstruisao pravdu.

Bar je na svedočenju u Kongresu rekao da "ne zna" da li je Maler saglasan sa njegovim tumačenjem izveštaja.

Šta očekuju republikanci?

Trampovi republikanski saveznici u Kongresu smatraju da Robert Maler nije našao nikakve dokaze koji inkriminišu predsednika i da slučaj treba zatvoriti. Ali, takođe žele da ispitaju Malera o osnovama istrage koje smatraju sumnjivim.

"Malerov izveštaj je jednostran. Nikada ga nije preispitivala druga strana i ovo je naša šansa da to uradimo", rekao je republikanski član Odbora za pravosuđe Dag Kolins za Foks njuz.

Republikanski član Odbora za pravosuđe Dag Kolins
Republikanski član Odbora za pravosuđe Dag Kolins

Republikanci koji podržavaju predsednika smatraju da je Maler otpočeo istragu na osnovu dosijea o navodnim vezama Trampa i Rusije, koji ne smatraju dovoljno potkrepljenim.

XS
SM
MD
LG