Linkovi

Malerov izveštaj: Demokrate opomenule Bara, Tramp se pozvao na "izvršnu privilegiju"


Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, demokrata Džerold Nedler, 3. maj 2019.
Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, demokrata Džerold Nedler, 3. maj 2019.

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma, u kojem većinu imaju demokrate, opomenuo je sekretara za pravosuđe Vilijama Bara za nepoštovanje Kongresa, zato što je odbio da ispoštuje obavezujući poziv odbora da preda celi izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera o mešanju Rusije u američke izbore.

Odbor za pravosuđe usvojio je rezoluciju kojom se Predstavničkom domu, u punom sastavu, predlaže da opomene Bara zbog nepoštovanja Kongresa. Opomena bi mogla dovesti do preduzimanja određenih mera u sudovima ili u Kongresu, među kojima su novčana ili čak zatvorska kazna.

Bar je prošlog meseca objavio verziju Malerovog izveštaja o 22-mesečnoj istrazi o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore, čiji su pojedini delovi bili zatamnjeni.

Predsedavajući odbora za pravosuđe, Džerold ​Nedler je uputio obavezujući poziv sekretaru za pravosuđe da preda celi izveštaj i sav dokazni materijal, da bi članovi Kongresa mogli da utvrde da li je Tramp opstruisao pravdu pokušajima da spreči Malerovu istragu. Bar je međutim propustio dva roka da preda izveštaj.

Bela kuća se u međuvremenu pozvala na takozvanu "izvršnu privilegiju" da bi sprečila objavljivanje celog Malerovog izveštaja, što će dodatno zaoštriti sukob demokrata u Kongresu i Trampove administracije. Izvršna privilegija je doktrina na koje se pozivaju američki predsednici da bi sprečili ostale grane vlasti da imaju uvid u informacije vezane za internu komunikaciju izvršne vlasti.

Demokrate su osudile potez Bele kuće.

"S obzirom na to da se Bela kuća davno odrekla te privilegije, dok je Sekretarijat za pravosuđe do juče bio otvoren za ideju da nam preda taj materijal, današnja odluka je jasna eskalacija u otvorenom otporu Trampove administracije prema dužnostima Kongresa", rekao je Nedler.

"Mogu samo da zaključim da predsednik sada pokušava da uništi ustav SAD", upozorila je članica Kongresa iz Demokratske stranke Šila Džekson Li.

Bela kuća je saopštila da je bila primorana da se pozove na "izvršnu privilegiju" zbog poteza demokrata.

"Suočen sa Nedlerovom otvorenom zloupotrebom položaja , a na zahtev, sekretara za pravosuđe, predsednik nema drugog izbora nego da se pozove na izvršnu privilegiju", saopštila je je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders
Portparolka Bele kuće Sara Sanders

Tramp pokušava da omete brojne istrage svoje administracije, porodice i poslovnih interesa, koje vode demokrate u Predstavničkom domu.

Vodeći član Odbora za pravosuđe, iz Republikanske stranke, Dag Kolins kritikovao je Nedlera što je odbacio ponude zvaničnika Sekretarijata za pravosuđe, koje je pohvalio za "istrajnost".

Tramp se približava opozivu

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi upozorila je u sredu da se predsednik Tramp približava opozivu zbog pokušaja da omete napore članova Kongresa da nadziru njegovu administraciju i nepoštovanja obavezujućih poziva Kongresa.

"Predsednik svakog dana daje razlog za pokretanje procesa opoziva", rekla je Pelosi u intervjuu dnevniku Vašington post.

Republikanci, koji kontrolišu Senat, odbacili su istrage demokrata kao politički potez uoči predsedničkih izbora 2020. godine.

Demokrate su podeljenje u pogledu pokretanja procesa opoziva. Pojedine smatraju da bi to trebalo odmah uraditi, dok neke podržavaju nastavak istraga u odborima.

"Predsednik želi da nas isprovocira da pokrenemo proces opoziva. To bi izazvalo podele u zemlji", naglasila je Pelosi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG