Linkovi

Zaoštrava se sukob demokrata i Trampove administracije


Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar (L) i predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Džerold Nedler

Demokrate u Kongresu jačaju pritisak na administraciju predsjednika Donalda Trampa. Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi optužila je Trampovog sekretara za pravosuđe da je počinio krivično djelo, dok je jedan od najjuticajnijih demokrata u Predstavničkom domu zaprijetio Baru da će ga optužiti za nepoštovanje Kongresa, ako ne preda puni izvještaj specijalnog tužioca Roberta Malera o istrazi o Rusiji.

Pretres u Predstavničkom domu, na kojem je trebalo da svjedoči sekretar za pravosuđe Vilijam Bar, završen je ubrzo nakon što je počeo. Bar je odbio da svjedoči pred Odborom za pravosuđe zato što je imao primjedbe na zahtjev demokrata da ga ispituju i advokati.

Predsjedavajući, Džerold Nedler, insistirao je da se pretres ipak održi, a onima koji su došli rekao je da ga više brine to što je Sekretarijat za pravosuđe odlučio da ignoriše obavezujući poziv odbora da preda cijeli izvještaj o istrazi o Rusiji, bez zatamnjenih djelova. Ta odluka, kako je ocijenio Nedler, mogla bi da ima ozbiljne posljedice.

“Dame i gospodo, izazov s kojim se suočavamo je da predsjednik Sjedinjenih Država očajnički pokušava da spriječi jednaku granu vlasti da kontroliše njegove, čak i najbezobzirnije odluke. Ako mu se zajedno ne suprostavimo danas, rizikujemo da zauvijek izgubimo moć da se suprostavimo bilo kom predsjedniku u budućnosti. Sam sistem američke vlade, sistem ograničene moći koji sprečava da za predsjednika imamo diktatora je ugrožen”.

Republikanci su predsjedavajućeg optužili da sam sabotira svoj pretres.

Moje pitanje nije čega se plaši Bil Bar, već čega se plaše demokrate. Nisu željeli da Bar bude ovdje danas. Dobili su izvještaj, pročitali su ga i ne sviđa im se šta je u njemu”, rekao je vodeći član odbora iz Republikanske stranke Dag Kolins.

Pretres je na kraju trajao samo 20 minuta, a Nedler je upozorio da bi Bara mogao da optuži za nepoštovanje Kongresa.

“Prosječnoj osobi nije dozvoljeno da ignoriše obavezujuće pozive Kongresa – a nije ni predsjedniku”.

Ubrzo se oglasila i predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi koja je sekretara za pravosuđe optužila da je lagao članovima Kongresa, kada je 9. aprila svjedočio da nije znao da je specijalni tužilac bio nezadovoljan načinom na koji je Bar sumirao rezultate istrage o Rusiji.

Bar je prije spornog svjedočenja, 27. marta, dobio pismo u kojem je Maler iskazao frustriranost sažetkom na četiri stranice koji je sekretar za pravosuđe uputio Kongresu.

Sekretar za pravosuđe Sjedinjenih Država nije govorio istinu u Kongresu. To je krivično djelo”, ocenila je Pelosi.

​Eskalacija sukoba

Nedlerove izjave nagoveštavaju da se demokrate spremaju za eskalaciju sukoba sa Trampovom administracijom, koja odbija zahteve da preda dokumenta i informacije o nizu pitanja, od Trampovih poreza do njegovih potencijalnih sukoba interesa.

Sekretarijat za pravosuđe je u sredu saopštio da neće poštovati obavezujući poziv, koji je izdao Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma, da preda kopiju Malerovog izveštaja, čiji delovi nisu zatamnjeni, i dokaze prikupljene tokom 22-mesečne istrage. Demokrate su saopštile da bi mogle da izdaju obavezujući poziv Baru da svedoči pred odborom.

Izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera
Izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera

Bar, koji je 18. aprila objavio nepotpunu verziju izveštaja specijalnog tužioca, je u sredu više od četiri sata branio svoju interpretaciju rezultata istrage o mešanju Rusije u Trampovu korist i o tome da li je američki predsednik pokušavao da opstruiše pravdu.

​U izveštaju se iznose detalji o nizu Trampovih pokušaja da spreči istragu o Rusiji, ali se ne zaključuje da li je predsednik počinio krivično delo. Takođe je utvrđeno da Tramp i njegova kampanja nisi bili u zaveri sa Moskvom.

Bar je na udaru žestokih kritika zbog načina na koji je prvobitno sumirao Malerov izveštaj, a što je Tramp iskoristio da poruči da je oslobođen svake odgovornosti.

Bivši potpredsednik SAD i predsednički kandidat Džo Bajden, kao i mnoge demokrate, zatražile su od Bara da podnese ostavku. U međuvremenu, članovi Kongresa traže od specijalnog tužioca da svedoči, možda već u maju.

Šou umesto pretresa

Kada je sekretar za pravosuđe odbio svedoči pred Odborom za pravosuđe, demokratski kongresmen Stiv Koen je na pretres došao sa sa prženom piletinom i figuricom kokoške.

Kongresmen Stiv Koen ostavlja figuricu kokoške na mesto gde je trebalo da sedi sekretar za pravosuđe Vilijam Bar
Kongresmen Stiv Koen ostavlja figuricu kokoške na mesto gde je trebalo da sedi sekretar za pravosuđe Vilijam Bar

"Kokoška (kukavica) Bar je trebalo da se danas pojavi i odgovara na pitanja", rekao je kongresmen iz Tenesija, nakon što je drugim članovima odbora podelio prženu piletinu.

Vodeći republikanski član odbora Dag Kolins rekao je da "demokrate nisu želele da Bar svedoči i da se "nastavlja cirkus".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG