Linkovi

Maler "frustriran" zbog Barove interpretacije njegovih zaključaka


Specijalni tužilac Robert Maler i Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar.
Specijalni tužilac Robert Maler i Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar.

Specijalni tužilac Robert Maler izrazio je nezadovoljstvo, u pismu upućenom sekretaru za pravosuđe Vilijamu Baru 27. marta, zbog načina na koji su predstavljeni zaključci njegove istrage o Rusiji. Tu je izrazio zabrinutost da sažetku njegovog izveštaja nije dat kontekst, i da zbunjuje javnost u pogledu rada njegovog tima, saopštio je zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe u utorak uveče.

Maler je svoje nezadovoljstvo izrazio u pismu Sekretarijatu za pravosuđe samo nekoliko dana pošto je Bar objavio dokument na četiri stranice, u kojem su sažeti zaključci istrage specijalnog tužioca o tome da li je izborni štab predsednika Trampa sarađivao sa Rusijom i da li je predsednik pokušao da ilegalno opstruira tu istragu. Maler i Bar su razgovarali telefonom narednog dana, kada je Maler izneo iste primedbe.

Pismo pokazuje jasno tenziju između Sekretarijata za pravosuđe i specijalnog tužioca ​zbog pitanja da li je Barov sažetak adekvatno predstavio ozbiljnost Malerovih nalaza, posebno kada je reč o ključnom pitanju ometanja pravde. Zbog sadržaja tog pisma, verovatno će se pojačati napadi demokrata koje optužuju Bara da je štitio predsednika i izokrenuo Malerove zaključke u Trampovu korist.

To će sigurno biti i u centru pažnje današnjeg pretresa pred senatskim Odborom za pravosuđe, na kojem će sekretar za pravosuđe braniti način na koji je predstavio Malerov izveštaj.


"Nakon što je Sekretar za pravosuđe dobio pismo specijalnog tužioca Malera, nazvao ga je da razgovaraju o tome", saopštila je portparolka Stejt Departmenta Keri Kupec.

"U srdačnom i profesionalnom razgovoru, specijalni tužilac je naglasio da ništa u pismu Sekretara za pravosuđe 24. marta nije bilo netačno niti navodilo na pogrešne zaključke ali je izrazio frustraciju zbog nedostatka konteksta i medijskih izveštaja koji su usledili a odnosili su se na analizu specijalnog tužioca o ometanju pravde", dodala je.

U pismu 24. marta, objavljenom dva dana pošto je Sekretarijat za pravosuđe dobio Malerov izveštaj, Bar je izjavio da Maler nije ustanovio da je postojala kriminalna zavera između Trampovog štaba i Rusije da bi se uticalo na izbore 2016. Takođe se ističe da Maler nije došao do zaključka da li je predsednik ometao pravdu iako je predstavio dokaze za oba stanovišta.

Zvaničnici Sekretarijata za pravosuđe su bili zbunjeni pošto Maler nije doneo odluku o podizanju optužnice, što je navelo Bara i njegovog zamenika Roda Rozenstajna, koji je pre dva dana podneo ostavku, da preuzmu na sebe odluku i zaljuče da nema dovoljno dokaza o opstrukciji pravde da bi se podigla optužnica protiv predsednika.

Vašington Post je prvi objavio sadržaj Malerovog pisma.

XS
SM
MD
LG