Linkovi

Tramp zabranio bivšem advokatu da svedoči, demokrate najavljuju da će ići na sud


Bivši advokat Bele kuće Don Mekgen
Bivši advokat Bele kuće Don Mekgen

U SAD traje borba izvršne i zakonodavne vlasti. Predsednik Donald Tramp zabranio je bivšem advokatu Bele kuće Donu Mekgenu da svedoči pred Kongresom. Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma uputio je ranije Mekgenu obavezujući poziv za svedočenje u vezi sa Malerovom istragom o opstrukciji pravde – jer je navodno predsednik od svog bivšeg advokata tražio da otpusti Malera. Demokrate u Kongresu, najavljuju da će se zbog Trampove zabrane obratiti sudu.

Na još jednom saslušanju u Kongresu ostala je prazna stolica, na kojoj je trebalo da sedi bivši advokat Bele kuće Don Mekgen. Ali, predsednik mu je poručio da se ne odazove pozivu na saslušanje zbog, kako je rekao, “ustavnog presedana.”

“Predsednik Tramp misli da može da se krije iza svojih advokata. Zato jasno kažem: ovaj odbor će saslušati Mekgena, čak i ako za to bude morao da ide na sud”, najavio je predsedavajući Odbora za pravosuđe u Predstavničkom domu Džeri Nedler.

Demokrate Mekgena smatraju ključnim svedokom u istrazi o opstrukciji pravde od strane predsednika.

Predsednik, međutim, obećava da će nastaviti borbu.

“Specijalni tužilac Maler je završio istragu, a da demokratama nije dao ništa što bi zadovoljilo njihove glasače. I sada pokušavaju da ni od čega naprave nešto”, kaže republikanski predstavnik u Kongresu Dag Kolins.

Federalni sudija naredio je firmi koja vodi računa o Trampovim finansijama da demokratama u Kongresu dostavi podatke o predsednikovim poslovima u poslednjih osam godina. Bela kuća najavila je žalbu na tu odluku. Ipak, mnoge demokrate frustrira to što administracija ne želi da se povinuje obavezujućim pozivima i zato najavljuju početak procedure opoziva.

“Nije reč o predsedniku, već o poštovanju vladavine prava”, kazao je demokrata Dejvid Sisilini.

ABC Njuz saznaje da se predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi sukobila sa članovima svog kokusa – jer smatra da su tekući procesi efektni i da ne treba ići na opoziv.

Na opoziv pozivaju i neki republikanci – poput Džastina Amaša.

XS
SM
MD
LG