Linkovi

Istražitelji: Malerov izveštaj štetniji po Trampa nego što je predstavljeno


Naslovna strana "Bosoton Heralda" izložena ispred Muzeja novinarstva u Vašingtonu, 23. marta 2019. (Foto: AP/Alex Brandon)
Naslovna strana "Bosoton Heralda" izložena ispred Muzeja novinarstva u Vašingtonu, 23. marta 2019. (Foto: AP/Alex Brandon)

Neki od istražitelja u timu Roberta Malera, koji je dve godine sprovodio istragu o vezama Trampove kampanje i Rusije, kažu da Malerov izveštaj mnogo više šteti predsedniku Donaldu Trampu, nego što je to predstavljeno u sažetku izveštaja, koji je napisao sekretar za pravosuđe Vilijam Bar, objavili su uticajni američki dnevnici "Njujork tajms" i "Vašington post".

Bar je u sažetku Malerovog izveštaja na četiri stranice naveo da nisu ustanovljene veze Trampove kampanje i Rusije, kao i da Tramp nije opstruisao pravdu - iako ga Maler nije u potpunosti oslobodio sumnje za to.

Ipak, ceo izveštaj, koji ima 400 strana, i dalje je označen kao poverljiv.

Tajms i Post su objavili da neki istražitelji iz Malerovog tima smatraju da sekretar za pravosuđe nije izneo tačne zaključke istrage u svom sažetku. Post navodi da su dokazi koji su prikupljeni o opstrukciji pravde “alarmantni i veoma značajni”, dok Tajms piše da istražitelje brine to što je Barov sažetak o izveštaju objavljen prvi, te da bi javnost već mogla da formira mišljenje o istrazi pre nego što ceo izveštaj bude objavljen.

Predsednik Tramp je reagovao na Tviteru i napisao da “istraživanja govore da je mali broj ljudi briga za istragu o vezama sa Rusijom, ali da neke demokrate i dalje održavaju u životu “lov na veštice”.

XS
SM
MD
LG