Linkovi

Novi republikanski lideri pripremaju seriju istraga Bajdenove administracije


ARHIVA - Republikanski kongresmen Džim Džordan govori na pretresu o poreklu kovida 19 u Predstavničkom domu 29. juna 2021. Džordan će verovatno biti sledeći predsedavajući Odbora za pravosuđe.
ARHIVA - Republikanski kongresmen Džim Džordan govori na pretresu o poreklu kovida 19 u Predstavničkom domu 29. juna 2021. Džordan će verovatno biti sledeći predsedavajući Odbora za pravosuđe.

Republikanci u Predstavničkom domu obećavaju agresivan nadzor Bajdenove administracije kada preuzmu kontrolu nad donjim domom Kongresa sledeće godine, a posebno će se koncentrisati na poslovanja predsednikovog sina Hantera Bajdena, ilegalnu imigraciju na američko-meksičkoj granici i poreklo kovida 19.

Republikanci nemaju dovoljno glasova da stave na raspravu svoje ključne zakonske predloge ako ne dobiju podršku nekih demokrata, ali bi njihov nadzor vladinih agencija mogao da dovede demokrate u defanzivnu poziciju i da smanji podršku Bajdenovoj administraciji pred predsedničke izbore 2024.

Odbor za pravosuđe

Republikanski kongresmen Džim Džordan iz Ohaja trebalo bi da bude naredni predsedavajući Odbora za pravosuđe u Predstavničkom domu. Džordan je učestvovao u formiranju a zatim bio na čelu ultra-konzervativnog, takozvanog Kokusa slobode, i 6. januara 2021. se usprotivio rezultatima predsedničkih izbora koje su predstavili elektori iz Pensilvanije. Predsednik Donald Tramp je imao tako visoko mišljenje o Džordanu da mu je uručio najviše civilno odlikovanje u zemlji, Predsedničku medalju slobode.

Odbor za pravosuđe se bavi nadzorom rada Sekretarijata za pravosuđe i Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, kao i pitanja kriminala, imigracije i zaštite građanskih sloboda. To je obično jedan od najviše stranački obojenih odbora na Kapitol hilu, ali Džordanov borbeni stil se izdvaja čak i u takvom kontekstu. Taj odbor je mesto gde bi verovatno započela svaka inicijativa da se opozove neki član Bajdenove administracije, kao što su neki republikanci predlagali opoziv sekretara za unutrašnju bezbednost Alehandra Majorkasa.

Džordanovi upiti administraciji poslednjih meseci su jasan nagoveštaj da će odbor istraživati FBI-jev pretres Trampove rezidencije Mar-a-Lago. Takođe se zalaže za širu analizu imigracione politike Bajdenove administracije i poreklo kovida 19.

“Sve te stvari moraju da se istraže da bismo saznali istinu", poručio je Džordan konzervativnim aktivistima na jednoj konferenciji prošlog leta. "Plus, to će biti okvir za trku 2024. godine, kada se nadam i verujem da će se predsednik Tramp ponovo takmičiti, i moramo da osiguramo da pobedi."

Odbor za nadzor rada vlade

Očekuje se da će republikanski kongresmen Džejms Komer da bude novi predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za nadzor vlade i reformu. On je jasno stavio na znanje da će istraga predsednikovog sina, Hantera, biti jedan od njegovih prioriteta. Republikanci kažu da je cilj njihove istrage poslovanja Hantera Bajdena da se utvrdi da li su "te aktivnosti ugrozile američku nacionalnu bezbednost i sposobnost predsednika Bajdena da vodi politiku na nepristrasan način."

ARHIVA: Hanter Bajden, sin predsednika Džoa Bajdena, za vreme proslave Uskrsa u Beloj kući, 18. aprila 2022.
ARHIVA: Hanter Bajden, sin predsednika Džoa Bajdena, za vreme proslave Uskrsa u Beloj kući, 18. aprila 2022.

Komer takođe postavlja temelje za istragu situacije na američko-meksičkoj granici. Uputio je pismo Majorkasu tražeći niz dokumenata i komunikacija koje se odnose na graničnu politiku administracije. "Ne možemo da izdržimo još jednu godinu neuspešne granične politike Bajdenove administracije", navodi se u tom pismu.

To je, međutim, samo delić fokusa odbora.

"Istraživaćemo između 40 i 50 različitih stvari", izjavio je Komer u nedelju za program "Meet the Press" TV mreže NBC. “Imamo kapacitete za to. Imaćemo 25 članova odobra i osoblje od blizu 70 ljudi. Zato ćemo imati sposobnost da istražimo brojne stvari."

Potrošnja federalne vlade u okviru reagovanja na pandemiju kovida 19 će takođe biti pod lupom.

“Verujemo da su u protekle tri godine protraćene stotine milijardi, ako ne i hiljade milijardi dolara, što obuhvata dakle dve administracije, u ime borbe protiv kovida."

“Želimo da održimo pretrese o tome. Želimo da pokušamo da ustanovimo šta se dogodilo sa lažnim fondovima za osiguranje nezaposlenih, lažnim zajmovima za mala preduzeća, i tako dalje, deo tog novca se trošio za državne i lokalne vlade u okviru paketa pomoći pogođenima kovidom", navodi Komer.

Fokus na Avganistanu

Kongresmen iz Teksasa Majkl Mekol trebalo bi da postane novi predsedavajući Odbora za spoljnopolitičke odnose u Predstavničkom domu, koji će istraživati američko povlačenje iz Avganistana. Mekol je taj zahtev izneo sredinom oktobra tražeći različita dokumenta, a Stejt departmentu je zatražio da sačuva sve zapise o haotičnom povlačenju, što se odnosi i na pogibiju 13 američkih vojnika u samoubilačkom bombaškom napadu.

Američki vojnici uzimaju bebu iz ruku roditelja, Avganistanaca, za vreme evakuacije iz Kabula, 19. avgusta 2021.
Američki vojnici uzimaju bebu iz ruku roditelja, Avganistanaca, za vreme evakuacije iz Kabula, 19. avgusta 2021.

“Način na koji je to urađeno je bio takva katastrofa i sramota za naše veterane koji su služili u Avganistanu. Oni zaslužuju odgovore na brojna pitanja koja imamo", rekao je Mekol u programu "This Week" na televiziji ABC. Dodao je: "Zašto nije postojao plan evakuacije? Kako je sve pošlo tako naopako?"

Energetika i porezi

Članica Predstavničkog doma Kejti Mekmoris Rodžers iz države Vašington prema očekivanjima će biti sledeća predsedavajuća Odbora za energetiku i trgovinu, koji ima najširu jurisdikciju od svih odbora u Kongresu - od zdravstvene zaštite, preko životne sredine do nacionalne energetske politike. Republikanci u tom odboru su već uložili mesece u istragu porekla kovida 19 a očekuje se da će nastaviti taj rad u sledećem sazivu Kongresa.

Kongresmeni Džejson Smit (Mizuri), Edrijan Smit (Nebraska) i Vern Bjukenen (Florida) izrazili su interesovanje da budu novi predsedavajući odbora za budžet, koji već traži dokumenta u vezi sa izdvajanjima u okviru paketa pomoći pogođenima kovidom, u iznosu od skoro 1,9 hiljada milijardi dolara, koji su demokrate usvojile početkom prošle godine. Odbor je takođe nadležan za američku Poresku službu (IRS), koja je često meta republikanske kontrole, kao i prezira.

XS
SM
MD
LG