Linkovi

Izveštaj američkog revizora okrivljuje avganistansku vladu za kolaps


Ašraf Gani Ahmadzai polaže zakletvu tokom inauguracije na mesto predsednika u Kabulu, 29. septembar 2014. (Foto: Arhiva)
Ašraf Gani Ahmadzai polaže zakletvu tokom inauguracije na mesto predsednika u Kabulu, 29. septembar 2014. (Foto: Arhiva)

Bivša avganistanska vlada, koju je podržavala međunarodna zajednica, se u zvaničnom izveštaju američke vlada okrivljuje da nije prepoznala nameru Sjedinjenih Država da se povuku iz zemlje, što je jedan od nekoliko faktora koji su doprineli njenom brzom kolapsu u avgustu 2021. pre nego što su talibani preuzeli vlast.

Specijalni generalni inspektor za rekonstrukciju Avganistana (SIGAR), koji ispituje američka ulaganja u zemlju razorenu sukobima, sastavio je izveštaj kroz intervjue sa sadašnjim i bivšim američkim zvaničnicima, kao i stručnjacima i bivšim zvaničnicima avganistanske vlade.

Bivši avganistanski predsednik Ašraf Gani, koga su podržavale SAD, upravljao je zemljom kroz „veoma selektivan, uski krug lojalista“, destabilizujući vladu u kritičnom trenutku, smatra SIGAR. U izveštaju se navodi da su visok nivo centralizacije avganistanske vlade, endemska korupcija i problemi u postizanju legitimiteta dugoročno doprineli njenom konačnom naglom kolapsu.

"Činjenica da su Sjedinjene Države podržavale Avganistan 20 godina i da je Avganistan bio veoma zavisan od spoljne podrške tokom većeg dela svoje moderne istorije, otežavala je avganistanskim političarima i liderima da zamisle budućnost bez takve podrške“, navodi se u izveštaju.

U proceni je navedeno da Vašington takođe nije uspeo da reši pitanje korupcije i da postigne svoj ključni cilj izgradnje stabilnih demokratskih, reprezentativnih, rodno osetljivih i odgovornih avganistanskih institucija.

U izveštaju se navodi da su Sjedinjene Države izdvojile 145 milijardi dolara za obnovu Avganistana od juna 2021. godine, uključujući 36,3 milijarde dolara za državnu upravu, društveni i ekonomski razvoj. Međutim, vlada se raspustila kada je Gani pobegao iz zemlje, suočen sa brzim preuzimanjem vlasti od strane Talibana i povlačenjem NATO trupa predvođenih Sjedinjenim Državama.

"Brzi raspad avganistanskih snaga bezbednosti i Ganijeve administracije u avgustu 2021. predstavlja dramatičan završetak dve decenije napora koje su predvodile SAD da se razvije avganistansko društvo zapadnog tipa“, naveo je SIGAR dodajući da su „tokom skoro 20 godina i tri američka predsednika, Sjedinjene Države razmatrale pitanje vojnog povlačenja".

Izveštaj je takođe ustanovio da je avganistanska vlada dobijala „pomešane poruke“ od kreatora američke politike i drugih u Vašingtonu, što je činilo nespremnom za povlačenje stranih trupa.

Odluka Trampove administracije da isključi Ganijevu administraciju iz mirovnih pregovora sa talibanima učinila je da ona „izgleda slaba i napuštena od svog primarnog saveznika, dok je ojačala legitimitet islamističke pobune".

Bajden objavio ubistvo vođe Al Kaide u Avganistanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

„Napori SAD da izgrade i održe vladajuće institucije u Avganistanu bili su potpuni, ogromni, očekivani neuspeh koji se može porediti sa istim naporima i ishodom u Vijetnamskom ratu i iz istih razloga“, obrazložio je Kris Mejson, vanredni profesor nacionalne bezbednosti američke Više vojne akademije, u istrazi SIGAR-a.

Napori SAD za rekonstrukciju, međutim, postigli su određeni napredak ka postizanju ciljeva avganistanske uprave pre kolapsa vlade, naveo je SIGAR.

„I u javnom i u privatnom sektoru, kombinacija dostupnih mogućnosti i obuke i obrazovanja koje su pružale Sjedinjene Države i njihovi međunarodni partneri dovela je do povećanja ljudskog kapitala i institucionalnih kapaciteta. Izgradnja kapaciteta je bila nesavršena, ali je dala neke rezultate“, navodi se u izveštaju.

Konstatuje se međutim da „zaostali elementi“ bivše avganistanske vlade, uključujući centralnu banku i ministarstva finansija i zdravlja „još uvek postoje i funkcionišu, iako je njihova održivost neizvesna“.

Od povratka na vlast pre 15 meseci, Talibani su rasformirali ministarstva i odeljenja čija je svrha promovisanje slobode govora i prava Avganistanaca, posebno žena. Radikalna vladajuća grupa je nametnula sopstveno tumačenje islama da bi upravljala zemljom.

Žene su uglavnom isključene iz javnog života. Od njih se traži da pokriju lice kada su u javnosti i da idu na duža putovanja samo u pratnji muškog rođaka. Javni parkovi, kupatila i teretane zatvoreni su za žene. Tinejdžerkama je zabranjeno da pohađaju srednje škole nakon šestog razreda.

SIGAR je saopštio da je dostavio nacrt izveštaja američkom Stejt departmentu, Sekretarijatu za odbranu i Agenciji za međunarodni razvoj SAD na razmatranje. Nadzorni organ je dobio zvanični pisani komentar od Stejt departmenta, ali ostali nisu dali nikakve komentare, navodi se u dokumentu.

U komunikaciji sa vladom tadašnjeg avganistanskog predsednika Ganija, visoki zvaničnici Bajdenove administracije su jasno stavili do znanja da se Sjedinjene Države spremaju za potpuno povlačenje snaga iz Avganistana“, navodi se u izveštaju u kojem je citiran pisani odgovor Stejt departmenta SIGAR-u.

U tom odgovoru je naglašeno da „standard po kojem je američka vlada uspela ili nije uspela u svojim političkim ciljevima treba u potpunosti da se preispita u ovom izveštaju“.

XS
SM
MD
LG