Linkovi

Guverner Teksasa nastavlja da šalje autobuse sa migrantima u Vašington


ARHIVA: Migrantkinja iz Gvatemale sa ćerkom na autobuskoj stanici u El Pasou u Teksasu, 5. marta 2021.
ARHIVA: Migrantkinja iz Gvatemale sa ćerkom na autobuskoj stanici u El Pasou u Teksasu, 5. marta 2021.

Autobusi puni migranata stižu u Vašington iz Teksasa. Šalje ih republikanski guverner te države, Greg Abot, koji kaže da predsednik Džo Bajden nije učinio dovoljno da obezbedi južnu granicu sa Meksikom.

Prema podacima gradskih vlasti Vašingtona, odnosno distrikta Kolumbija, više od tri hiljade nedokumentovanih migranata je stiglo u glavni grad Amerike iz Teksasa od aprila.

Pridošlice nemaju gde da odsednu i mnogi se još uvek nalaze na Junion stanici - glavnoj železničkoj i autobuskoj stanici u Vašingtonu, gde su ih autobusi dovezli.

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer izjavila je da su skloništa za beskućnike u prestonici prepuna migranata iz Teksasa i Arizone, i da su neki od migranata bili "prevareni" kada im je rečeno da se ukrcaju u autobuse za glavni grad Amerike.

Autobusi sa migrantima iz Teksasa i dalje stižu u Vašington
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00


Porodice danima čekaju na druge članove porodica, ili volontere da ih prebace na druge lokacije ili daju autobuske karte za druge gradove, poput Njujorka ili Čikaga.

“Definitivno ne želim da mi bilo šta daju. Želim da radim. Ako mi neko ovde u Vašingtonu kaže ‘imate ovde krov nad glavom i bezbedan posao’, ja bih ostao ovde”, kaže za Glas Amerike Arnaldo Bjenvino, migrant iz Venecuele.

Jednim autobusom pristigla je grupa azilanata iz Venecuele, koji su, pre više meseci, prešli opasni Darijen prolaz izmedju Kolumbije i Paname, mnogi od njih sa malom decom. Oni su se predali vlastima na američkoj granici gde su registrovani i odmah poslati autobusom odatle. Sada čekaju na sudsko ročište.

Na Junion stanici im je ukazana dobrodošlica, kažu neki migranti.

“Zahvalna sam gradjanima Vašingtona. Dali su nam hranu. Čak su nam i radnici Mekdonaldsa donosili hranu”, priča Sara Jalvarado, migrantkinja iz Venecuele.

Humanitarne organizacije poput Centralnog američkog centra za resurse – ili CARECEN – čine šta mogu.

“Mislim da je problem sada nedovoljna podrška lokalnih vlada I federalne vlade da odgovore na potrebe ovih ljudi. Jer nemamo mesta u Vašingtonu gde bismo mogli da ih primimo”, ukazuje Abel Nunjez, izvršni direkotr CARECEN-a.

Dok Sekretarijat za unutrašnju bezbednost još nije odgovorio na zahtev Glasa Amerike za intervju povodom ove situacije, vlada SAD i dalje stoji iza svog stava da bi ljudi trebalo da putuju samo ako imaju važeću vizu.

Prihvatni centri u glavnom gradu Amerike su prepuni, pa humanitarne organizacije nastoje da prvo smeste decu i žene, i pokušavaju da im kupe karte kako bi mogli da nastave put dalje.

Za sada niko ne zna da li će još autobusa sa migrantima stići sa južne granice Teksasa, ali aktivisti u Vašingtonu kažu da ne očekuju da će prestati da dolaze.

XS
SM
MD
LG