Linkovi

SAD planiraju da objave obaveštajne podatke o poreklu Kovida 19


ARHIVA - Institut za virusologiju u Vuhanu, u Kini
ARHIVA - Institut za virusologiju u Vuhanu, u Kini

Sjedinjene Države objaviće rezultate nove sveobuhvatne istrage porekla pandemije koronavirusa koju sprovode njene obaveštajne službe.

Predsednik Džo Bajden je u četvrtak, uoči posete Klivlendu u Ohaju, rekao novinarima da će rezultate istrage, koja bi trebalo da traje 90 dana, predstaviti javnosti "osim ako ne postoji nešto s čim nije upoznat".

Bajden je u sredu naložio novu istragu u svetlu spekulacija da je Kovid 19 možda procureo iz kineske laboratorije, dok je Bela kuća obećala da će istražiteljima biti dostupni dodatni resursi, uključujući i pomoć nacionalnih laboratorija.

Predsednik Džo Bajden uoči odlaska u Ohajo (Foto:AP/Susan Walsh)
Predsednik Džo Bajden uoči odlaska u Ohajo (Foto:AP/Susan Walsh)

Američke obaveštajne službe su prošle godine saopštile da njihove informacije "potvrđuju široki naučni konsenzus da virus Kovid 19 nije veštački proizveden ili genetski modifikovan", ali da će "nastaviti da pomno istražuju nove informacije i obaveštajne podatke" da bi utvrdile da li je pandemija izbila nakon kontakta ljudi sa zaraženim životinjama ili je rezultat nesreće u laboratoriji.

Kancelarija direktora Nacionalnih obaveštajnih službi (ODNI) u četvrtak je saopštila da američke obaveštajne agencije i dalje pokušavaju da odgovore na pitanje o poreklu pandemije.

"Američka obaveštajna zajednica ne zna precizno gde, kada ili kako je virus Kovid 19 početno prenesen, ali je saglasna u pogledu dva verovatna scenarija: ili se prirodno pojavio zbog ljudskog kontakta sa zaraženim životinjama ili je reč o nesreći u laboratoriji", rekla je portparolka ODNI Amanda Skoč.

"Većina elemenata u obaveštajnoj zajednici ne veruje da ima dovoljno informacija da se proceni da je jedan uzrok verovatniji od drugog", istakla je Skoč.

U saopštenju se potvrđuju Bajdenovi navodi da dve od tri glavne obaveštajne službe više veruju u jedan scenario, ali da sve tri imaju samo "nisko ili umereno poverenje" u svoje procene.

Američki zvaničnici su mesecima naglašavali da nedostatak saradnje kineske vlade ometa spoljašnje napore da se sazna više o poreklu koronavirusa koji je odneo najmanje 3,4 miliona života širom sveta, uključujući i gotovo 600.000 u Sjedinjenim Državama.

U intervjuu za kablovsku mrežu Foks njuz u sredu, načelnik združenog Generalštaba američke vojske Mark Mili ponovo je kritikovao reakciju Kine na pandemiju.

ARHIVA - Načelnik združenog Generalštaba američke vojske
ARHIVA - Načelnik združenog Generalštaba američke vojske

"Kada se virus pojavio, izgleda da je bilo dosta aktivnosti ili zataškavanja ili nedostatka transparentnosti i to je veoma uznemirujuće. Mislim da je predsednik u pravu, moramo da to u potpunosti istražimo", rekao je Mili.

Dnevnik "Vol strit žurnal" u ponedeljak je preneo da su se istraživači u laboratoriji u Vuhanu, u Kini, razboleli u novembru 2019. godine, mesec pre nego što je kineska vlada prijavila Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) prve slučajeve bolesti, koja je zatim dobila oznaku Kovid 19.

"Najverovatnije je da se virus pojavio prirodno, ali ne možemo da isključimo mogućnost neke vrste nesreće u laboratoriji", rekao je u sredu Frensis Kolins, direktor Nacionalnih instituta zdravlja na pretresu u Kongresu.

Svetska zdravstvena organizacija, koja bi trebalo da sprovede drugu fazu istrage porekla virusa, suočena je sa sve oštrijim kritikama zbog odbacivanja mogućnosti da je koronavirus procureo iz kineske laboratorije, što je tvrdnja koju je Peking odbacio.

Organizacija je pre dva meseca zaključila u svom izveštaju da je "malo verovatno" da je Kovid 19 procureo iz Instituta za virusologiju u Vuhanu.

Kolins je senatorima rekao da taj izveštaj "nije zadovoljio nikoga" da je potrebno "ekspertsko prikupljanje informacija, bez ikakvih prepreka i da će se na taj način utvrditi šta se dogodilo".

XS
SM
MD
LG