Linkovi

Republikanci prete istragom o akcijama FBI-a


Arhiva - Policija usmerava saobraćaj ispred ulaza u letnjikovac bivšeg predsednika Donalda Trampa, Mar -a-Lago, 8. avgusta 2022, u Palm Biču, Florida, dok FBI vrši pretres.

Dok su njegovi saveznici u Kongresu postavljali temelje za istragu FBI-jevog pretresa njegovog doma na Floridi prošle nedelje, bivši predsednik Donald Tramp u ponedeljak je rekao u intervjuu da "temperatura mora da se spusti" u zemlji,iako je nastavio da bez dokaza navodi da su federalni agenti možda podmetnuli dokaze.

U svom prvom intervjuu otkako je FBI prošle nedelje izvršio nalog za pretres u Mar-a-Lagu, Trampovoj vili na obali mora, bivši predsednik je rekao za Foks: "Nikada nije bilo vreme kao što je ovo kada je policija korišćena da provali u kuća bivšeg predsednika Sjedinjenih Država, a u zemlji vlada ogroman bes — na nivou koji nikada ranije nije viđen, osim u veoma opasnim vremenima".

FBI-ov nalog za pretres kuće bivšeg predsednika Donalda Trampa, Mar-a-Lago.
FBI-ov nalog za pretres kuće bivšeg predsednika Donalda Trampa, Mar-a-Lago.

Zapravo, agenti FBI nisu "provalili" u Trampov dom. Umesto toga, ušli su sa nalogom za pretres, koji je odobrio federalni sudija zbog sumnje da je počinjeno krivično delo.

U nalogu je precizirano da su istražitelji imali razloga da veruju da je prekršeno nekoliko federalnih zakona koji se odnose na očuvanje i bezbednost informacija o nacionalnoj bezbednosti, uključujući i Zakon o špijunaži.

Iako njegov naziv sugeriše da se bavi samo slučajevima špijuniranja, Zakon o špijunaži takođe pokriva pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima bez namere da se oni distribuiraju stranim vladama.

Tramp je rekao da je zamolio svoje predstavnike da kontaktiraju Sekretarijat za pravosuđe i da obaveste zvaničnike da će učiniti sve što može "da pomogne zemlji". Rekao je da niko nije uzvratio na tu poruku iz Sekretarijata.

Dokumenti su vraćeni

Prema informacijama objavljenim nakon pretresa, agenti FBI-a su preuzeli više od 20 kutija sa dokumentima, kao i pojedinačne dokumente, dva registratora sa fotografijama i razne druge predmete. Potvrda o imovini koja je dostavljena Trampovom advokatu ukazuje na to da su mnogi od zaplenjenih dokumenata poverljivi, sa nekim označenim kao "strogo poverljive/osetljive informacije", što znači da se veruje da su informacije koje sadrže među najosetljivijim državnim tajnama.

"Ljudi su toliko ljuti na ono što se dešava", rekao je Tramp. "Šta god možemo da učinimo da pomognemo — jer temperatura mora da se spusti u zemlji. Ako ne, dogodiće se strašne stvari".

Pogled na letnjikovac bivšeg predsednika Donalda Trampa, Mar-a-Lago, 10. avgusta 2022, u Palm Biču, Florida.
Pogled na letnjikovac bivšeg predsednika Donalda Trampa, Mar-a-Lago, 10. avgusta 2022, u Palm Biču, Florida.

U istom intervjuu, bivši predsednik je rekao da su agenti koji su izvršili pretres "mogli da podmetnu šta su hteli".

Zatraženo je skidanje tajnosti

Američki predsednici imaju ovlašćenje da jednostrano skinu oznaku tajnosti sa dokumenata, a Tramp je prošle nedelje tvrdio da je pre nego što je napustio funkciju, zvanično skinuo tajnost sa svih dokumenata koji su otišli sa njim u Mar-a-Lago. Bivši predsednik do sada nije izneo nijedan dokaz da je preduzeo takve korake.

Međutim, bez obzira na status dokumenata, i dalje je nezakonito da Tramp ili bilo koji drugi vladin zvaničnik uzme vladine zapise u svoj lični posed. Zakon o predsedničkoj evidenciji iz 1978. godine posebno propisuje da nakon što predsednik napusti funkciju, svi predsednički dokumenti se automatski prenose na pravno čuvanje Nacionalne uprave za arhive i dokumente (NARA).

Ranije ove godine, Tramp je NARA-i predao još 15 kutija sa predsedničkim dosijeima nakon što je agencija otišla na sud da ga prinudi da ih vrati. Kada je agencija pronašla poverljivi materijal u tim kutijama, obavestila je Sekretarijat za pravosuđe.

Izveštavanje Njujork tajmsa i drugih novinskih kuća otkrilo je da su Trampovi advokati uveravali zvaničnike za sprovođenje zakona da u Mar-a-Lagu više nema poverljivog materijala. Međutim, FBI je kasnije saznao da to nije tačno i izdao je sudski poziv za sve preostale poverljive dokumente. Nalog za pretres je izdat nakon što je Tramp prpopustio da ih preda.

Republikanski zakonodavci zahtevaju informacije

Takođe u ponedeljak, Trampovi saveznici na Kapitol hilu počeli su da postavljaju osnovu za istragu Kongresa o okolnostima racije, koju su obećali da će pokrenuti ako uspeju da preuzmu kontrolu nad jednim ili oba doma Kongresa na novembarskim izborima.

U pismu sekretaru za pravosuđe Meriku Garlandu, koji je lično odobrio zahtev za izdavanje naloga za pretres Trampove kuće, 18 republikanskih članova Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma je napisalo: "FBI-ov upad bez presedana u rezidenciju predsednika Trampa šokantna je eskalacija Bajdenove administracije i naoružavanje agencija za sprovođenje zakona protiv njegovih političkih protivnika. Američki narod zaslužuje transparentnost i odgovornost naših najviših zvaničnika za sprovođenje zakona u izvršnoj vlasti. Nećemo se zadovoljiti ničim osim vašom potpunom saradnjom u našoj istrazi".

U pismu, čija je slična verzija poslata direktoru FBI Kristoferu Reju, Garlandu je naređeno da sačuva i preda sve dokumente koji se odnose na pretres ili pripreme za pretres.

Dok republikanci tvrde da je Bajdenova administracija "naoružala" Sekretarijat za pravosuđe protiv predsednikovih političkih neprijatelja, isti sekretarijat takođe ima otvorenu krivičnu istragu u kojoj je meta predsednikov sin Hanter Bajden.

Arhiva - Trampov pristalica demonstrira u blizini Trampovog nacionalnog kluba nakon što je bivši predsednik Donald Tramp rekao da su agenti FBI upali u njegovu kuću u Palm Biču, Mar-a-Lago, u Bedminsteru, Nju Džersi, 9. avgusta 2022.
Arhiva - Trampov pristalica demonstrira u blizini Trampovog nacionalnog kluba nakon što je bivši predsednik Donald Tramp rekao da su agenti FBI upali u njegovu kuću u Palm Biču, Mar-a-Lago, u Bedminsteru, Nju Džersi, 9. avgusta 2022.

Poslovanje Hantera Bajdena u stranim zemljama, između ostalih aktivnosti, već je nekoliko godina pod zakonskom kontrolom. Bajden mlađi nije optužen ni za jedan zločin, a istraga DOJ-a o njemu se ne odnosi na njegovog oca.

"Očisti svoj kalendar"

Pismo Garlandu usledilo je nakon jasnog signala republikanskog rukovodstva da će okolnosti potrage u Mar-a-Lagu biti u centru pažnje ako preuzmu kontrolu nad jednim od domova Kongresa sledeće godine.

Lider manjine u Predstavničkom domu Kevin Makarti, vodeći kandidat za predsednika Predstavničkog doma ako republikanci preuzmu to telo, obećao je iscrpne istrage rada Sekretarijata za pravosuđe i Garlanda.

"Sekretarijat za pravosuđe je dostigao nepodnošljivo stanje oružane politizacije“, rekao je Makarti prošle nedelje. "Kada republikanci vrate Predstavnički dom, izvršićemo hitan nadzor nad ovim odeljenjem, pratiti činjenice i nećemo ostaviti nijedan kamen na kamenu".

Obraćajući se direktno Garlandu, rekao je sekretaru za pravosuđe da "sačuva svoje dokumente i očisti svoj kalendar".

Različita reakcija republikanaca

Reakcija na pretres među republikanskim zakonodavcima je bila različita, a neki, poput senatora Rika Skota, upoređuju FBI sa Gestapoom, tajnom policijom Nemačke iz nacističke ere. Kongresmen Pol Gosar je na Tviteru rekao: "Moramo uništiti FBI".

Međutim, drugi su bili odmereniji.

Kongresmen Majk Tarner, viši republikanac u Odboru za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, rekao je za CNN da članovi odbora imaju dovoljno bezbednosnih dozvola da vide materijale koje je FBI koristio da podrži zahtev za nalog za pretres i trebalo bi im dozvoliti da sami procene da li je racija bila opravdana.

Senator Majk Raunds, gostujući u nedelju na NBC-u, rekao je da veruje da bi Sekretarijat za pravosuđe trebalo, što je pre moguće, da objavi informacije o koracima koje je preduzeo pre izvršenja naloga za pretres u kući bivšeg predsednika, jer "želimo da američki narod ima veru u svoje institucije".

"[Ne] moramo da spekulišemo", rekao je Raunds. "Imamo odobrenje. Imamo sposobnost nadzora. Garland treba da obezbedi ove materijale. Imate dvostranačke pozive da to uradite. Iznesite materijale na svetlo dana. Dajte da ih vidimo. I onda možemo da vam kažemo naš odgovor i šta je naše rasuđivanje o tome da li je ovo prava pretnja nacionalnoj bezbednosti ili ne, ili da li je ovo zloupotreba diskrecionog prava od strane Garlanda.

Dodao je: "Mislim da je veoma važno, dugoročno, za Sekretarijat za pravosuđe, sada kada su ovo uradili, da pokažu da su imali razlog da uđu i urade ovo, da su iscrpili sva druga sredstva. A ako to ne mogu, onda imamo ozbiljan problem".

Demokratsko odbijanje

Demokrate u Vašingtonu kritikovale su Trampovu odluku da zadrži osetljiva vladina dokumenta nakon što je napustio funkciju i demonizaciju FBI-ja od strane nekih njihovih republikanskih kolega. Upozorili su da ovo poslednje dovodi u opasnost službenike za sprovođenje zakona. Prošle nedelje, nakon pretresa Mar-a-Laga, čovek sa istorijom snažne podrške predsedniku napao je kancelariju FBI u Ohaju pre nego što ga je policija ubila.

Kogresmen Adam Šif, koji predsedava Odborom Predstavničkog doma za obaveštajne poslove, rekao je da nije video nikakve dokaze da je Tramp skinuo tajnost dokumenata dok je bio na funkciji.

U nedeljnom pojavljivanju na CBS-u, Šif je rekao da su on i njegove kolege zatražili procenu štete od američkih obaveštajnih agencija kako bi pokušali da razumeju stepen do kojeg je nacionalna bezbednost mogla biti ugrožena Trampovom odlukom da čuva poverljive dokumente u soba koja je očigledno bila obezbeđena jednostavnim katanacom.

"Ono što me ovde najviše uznemirava jeste stepen u kojem, barem prema javnom izveštavanju... onoga što se čini da je predsednikovo namerno zadržavanje ovih dokumenata nakon što ih je vlada tražila nazad", rekao je Šif. "To dodaje još jedan sloj zabrinutosti."

XS
SM
MD
LG