Linkovi

Vrhovni sud potvrdio odluku kojom se ukida Trampova granična politika


Arhiva - Tražioci azila u Tihuani, Meksiko, slušaju imena koja se prozivaju sa liste čekanja na azil, na graičnom prelazu u San Dijegu, 26. septembra 2019.
Arhiva - Tražioci azila u Tihuani, Meksiko, slušaju imena koja se prozivaju sa liste čekanja na azil, na graičnom prelazu u San Dijegu, 26. septembra 2019.

Vrhovni sud je u ponedeljak potvrdio odluku kojom se Bajdenovoj administraciji dozvoljava da okonča graničnu politiku iz Trampove ere, kako bi tražioce azila naterala da čekaju u Meksiku na saslušanja pred američkom imigracionim sudom.

Sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas rekao je da presuda znači da će sudije morati da saopšte odluku nižem sudu, koji bi, zauzvrat, trebalo da ukine nalog da se na terenu zadrži nepromenjena politika u tužbi koju je podnela država Teksas.

Bela kuća i Odeljenje za unutrašnju bezbednost (DHS) nisu komentarisali potvrdu odluke Vrhovnog suda. Sekretarijat za pravosuđe odbio je da reaguje, dok zvaničnici u Meksiku nisu imali komentar.

Oko 70.000 migranata je bilo podvrgnuto politici, zvanično poznatoj kao "Protokoli za zaštitu migranata" ili MPP, od kada ju je bivši predsednik Donald Tramp uveo u januaru 2019.

Aktuelni predsednik Džo Bajden suspendovao je prvog dana mandata u januaru 2021, ispunjavajući predizborno obećanje. To je brojnim migrantima omogućilo da se vrate u Sjedinjene Države i nastave svoje procese tokom prvih meseci Bajdenove adminiatracije.

Skoro 5.800 bilo je podvrgnuto toj vrsti politike od decembra do juna, prema podacima objavljenim u petak.

Najviše ih je bilo iz Nikaragve, dok su ostali sa Kube, Kolumbije i Venecuele.

Kritičari te politike sve su otvoreniji o uzdržanosti Bajdenove administracije u vezi sa "Ostani u Meksiku", a potvrda od ponedeljka obnovila je njihove pozive za hitan prekid politike.

"To je politika zombija", rekla je Karen Tumlin, osnivačica Džastis ekšn centra (Justice Action Center), organizacije za imigracione parnice.

Konačni potez bi mogao da bude na američkom okružnom sudiji Metjuu Kačmariku u Amarillu u Teksasu, Trampovom namešteniku čija je odluka prošle godine vratila "Ostani u Meksiku".

XS
SM
MD
LG