Linkovi

Republikanci se već takmiče za poziciju Trampovog potpredsjednika


Bivši predsjednik SAD Donald Tramp jedan je od kandidata za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. godine.
Bivši predsjednik SAD Donald Tramp jedan je od kandidata za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. godine.

Početak predizborne trke republikanaca za nominaciju za predsjedničke izbore 2024. godine je za gotovo godinu dana, a još nisu poznati ni svi kandidati. Ipak, u sjenci borbe za predsjedničku nominaciju nalaze se ambicije nekoliko republikanki koje se nastoje pozicionirati kao potencijalne potpredsjedničke kandidatkinje uz Donalda Trampa.

"Puno ljudi je upravo na audiciji", hvalio se Tramp svojim simpatizerima na Floridi prošlog mjeseca. On je jedan od rijetkih republikanaca koji su već ozvaničili kandidaturu.

Samo spominjanje potpredsjedničkih kandidata ovako rano u procesu predstavlja odstupanje od tradicionalnog rasporeda predsjedničkih predizbora, gdje kandidati prve mjesece kampanje obično provode predstavljajući se biračima i dijeleći svoje vizije za zemlju. Ali Trampu, kao bivšem predsjedniku, ne treba predstavljanje i nestrpljiv je da projektuje utisak izvjesnosti oko svoje kampanje, u trenutku u kojem se značajna pažnja posvećuje jednom od njegovih potencijalnih rivala – guverneru Floride Ronu DeSantisu.

Zvaničnici Trampove kampanje insistiraju na tome da traženje potpredsjednika nije nešto o čemu aktivno raspravljaju.

Cijenimo svu podršku predsjedniku Trampu, ali jasan fokus je na tome da se pobrinemo da on osvoji republikansku nominaciju i bude u dobroj poziciji za pobjedu na izborima 2024.”, rekao je Džejson Miler, dugogodišnji Trampov savjetnik.

To, međutim, ne sprečava neke od potencijalnih kandidata da koriste sve raspoložive prilike da budu u Trampovoj neposrednoj blizini, u njegovom klubu i na događajima. Ta dinamika je bila vidljiva ranije ovog mjeseca na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC), gdje su tri žene koje su spominjane kao moguće kandidatkinje sjedile u publici kako bi pozdravile Trampov govor.

Keri Lejk ljubi sliku Donalda Trampa na Konferenciji konzervativne političke akcije 3. marta 2023. godine.
Keri Lejk ljubi sliku Donalda Trampa na Konferenciji konzervativne političke akcije 3. marta 2023. godine.

Riječ je o dvije članice Predstavničkog doma Kongresa, Mardžori Tejlor Grin iz Džordžije i Elis Stefanik iz Njujorka, te o Keri Lejk, televizijskoj voditeljki i neuspjeloj kandidatkinji za poziciju guvernerke Arizone – koja je svoj govor na konferenciji okončala poljubivši Trampov portret.

Prema ljudima koji su upućeni u dešavanja u Trampovoj okolini, on ne žuri sa donošenjem odluke i shvata da mora pustiti da se odvija proces nominacije, ali je ipak razgovarao o potencijalnim kandidatima, te je pokazao interes da to ovoga puta bude žena.

Ipak, njegovi saveznici kažu da Tramp prije svega traži nekoga ko će biti apsolutno lojalan - nakon što ga bivši potpredsjednik Majk Pens nije podržao u nastojanjima da poništi rezultate izbora 2020.

Neko sličan, ali ne i neko ko bi ga zasjenio

Kada se kao slavni biznismen, bez iskustva u politici, kandidovao 2016. godine, Tramp je izabrao svoju suprotnost – guvernera države Indijana i bivšeg kongresmena koji mu je mogao pojačati podršku među konzervativcima i vjerskom desnicom.

Ovoga puta, traži nekoga ko mu je više nalik, kaže Majkl Kaputo, Trampov dugogodišnji prijatelj i savjetnik, koji vjeruje da bi Stefanik bila najbolja opcija: „Mislim da je predsjednik mnogo naučio iz iskustva s Pensom“.

Takođe, Tramp traži nekoga ko odaje utisak zvijezde, ali je dao signale da ne želi osobu koja bi ga mogla zasjeniti.

Među onima za koje se smatra da su najzainteresovaniji za poziciju je Keri Lejk, koja je popularna među Trampovom MAGA bazom, a na Konferenciji konzervativne političke akcije je dobila najviše glasova u anketi koja je publiku pitala o tome koga bi voljeli vidjeti kao potpredsjedničkog kandidata. Vjeruje se da je nedvosmisleno lojalna bivšem predsjedniku, ali istovremeno joj se kao rizik pripisuje to što je izgubila jedinu izbornu trku u kojoj je do sada učestvovala – i čije rezultate i dalje osporava – što bi moglo skrenuti pažnju i na Trampov izborni neuspjeh.

Osoba koja joj je bliska i koja je insistirala na anonimnosti izjavila je za Asošiejted pres da Lejk do sada nije imala formalne razgovore o potpredsjedničkoj ulozi, te se priprema za potencijalnu kandidaturu za Senat, ali i da bi vjerovatno uradila sve što Tramp zatraži.

Merdžori Tejlor Grin na Konferenciji konzervativne političke akcije, 3. marta 2023. godine.
Merdžori Tejlor Grin na Konferenciji konzervativne političke akcije, 3. marta 2023. godine.

Mardžori Tejlor Grin, članica Kongresa koja je nedavno predložila "nacionalni razvod" između crvenih (republikanskih) i plavih (demokratskih) američkih saveznih država, takođe se smatra željnom potpredsjedničke pozicije. Bila je stalno prisutna – i govorila je - na Trampovim skupovima pred prošle kongresne izbore, a često posjećuje Floridu, državu u kojoj bivši predsjednik živi.

Ona se vidi na užem spisku za Trampovu potpredsjednicu. Parafrazirajući (novinarku) Kuki Roberts, kada se Grin pogleda u ogledalo, vidi potencijalnu predsjednicu koja joj uzvraća osmijeh”, rekao je za televiziju NBC Stiv Benon, Trampov bivši glavni strateg, kojem je Grin česta gošća u podkastu.

Kada su je novinari nedavno upitali o potpredsjedničkim ambicijama, Grin je odgovorila: "Od predsjednika Trampa zavisi koga će izabrati."

Stefanik se takođe često spominje kao vjerovatna kandidatkinja, ali je njen pristup suptilniji, kako to opisuju njeni saveznici. Podržala je Trampa prije nego što je i objavio kandidaturu, te postala jedan od njegovih glavnih branilaca u Kongresu. Tokom nedavne konferencije konzervativaca pozvala je na njegov reizbor, a on ju je pohvalio uz riječi da je „raketa“.

Osobe bliske Stefanik kažu da je, umjesto otvorenog traženja pozicije, fokusirana na obavljanje svog posla predsjedavajuće Konferencije GOP-a i članice Obavještajnog odbora Predstavničkog doma, vjerujući da će dobre stvari uslijediti ako bude uspješna u tome. U svakom slučaju, ona ima podršku nekolicine Trampovih saveznika, koji je vide kao disciplinovanu i manje riskantnu od drugih potencijalnih opcija, te ukazuju na njene izborne uspjehe u teškim distriktima.

Stefanik je u intervjuu rekla da nije s Trampom razgovarala o poziciji, iako je ranije izjavila da bi joj bila čast služiti u njegovoj administraciji: „Imamo puno posla u sljedeće dvije godine i radiću sve kako bismo bili sigurni da imamo republikanskog predsjednika, Predstavnički dom i Senat 2024.

Elis Stefanik govori na Konferenciji konzervativne političke akcije, 4. marta 2023. godine.
Elis Stefanik govori na Konferenciji konzervativne političke akcije, 4. marta 2023. godine.

Tramp je takođe razgovarao i o drugim potencijalnim kandidatima, uključujući svoju bivšu ambasadorku u Ujedinjenim narodima, Niki Hejli, koja ga nije mnogo kritikovala otkako je objavila vlastitu predsjedničku kandidaturu.

Senator iz Južne Karoline Tim Skot, koji bi bio prvi crnac na republikanskom predsjedničkom tiketu, smatra se još jednom potencijalnom opcijom. Saveznici kažu da su oboje ozbiljni u namjeri da pokušaju osvojiti predsjedničku nominaciju, a ne poziciju potpredsjednika ili neko drugo mjesto u predsjedničkom kabinetu.

Kao moguće kandidatkinje se spominju i guvernerka Južne Dakote Kristi Noem, senatorka iz Tenesija Marša Blekburn, te guvernerka Ajove Kim Rejnolds.

XS
SM
MD
LG