Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe: Tramp nema imunitet od tužbi za nasilje 6. januara


Pobunjenici lojalni predsedniku Donaldu Trampu pokušavaju da probiju policijsku barijeru oko Kapitola, 6. januara 2021. (Foto: AP/Julio Cortez, ARHIVA)
Pobunjenici lojalni predsedniku Donaldu Trampu pokušavaju da probiju policijsku barijeru oko Kapitola, 6. januara 2021. (Foto: AP/Julio Cortez, ARHIVA)

Povređeni pripadnici policije Kapitola i članovi Kongresa iz Demokratske stranke mogu da tuže bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog pobune 6. januara 2021, saopštio je Sekretarijat za pravosuđe.

Sekretarijat za pravosuđe pozvao je apelacioni sud u Vašingtonu da odbaci tvrdnj bivšeg predsednika da je automatski imun od tužbi u vezi sa napadom njegovih pristalica na Kapitol 6. januara.

Mišljenje su podneli advokati iz odseka Sekretarijata za pravosuđe koji zastupa vladine agencije, članove Kongresa i druge federalne službenike, i ono nije povezano sa odvojenom krivičnom istragom koju vodi specijalni tužilac Sekretarijata o tome da li Tramp treba da bude krivično gonjen zbog pokušaja da poništi pobedu demokrate Džoa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine.

Apelacioni sud okruga Kolumbija zatražio je od Sekretarijata za pravosuđe mišljenje dok razmatra da li da dozvoli građanske parnice protiv Trampa u vezi sa neredima 6. januara.

Tramp tvrdi da je delovao u zvaničnom svojstvu predsednika kada je grupi pristalica da nikada neće priznati da je izgubio izbore 2020, i da se "bore svom snagom" pre nego što Kongres potvrdi pobedu Džoa Bajdena na izborima.

Apelacioni sud saslušao je argumente o tom slučaju u decembru.

Bivši predsednik Donalda Tramp u Ohaju, 22. februara 2023. (Foto AP/Matt Freed)
Bivši predsednik Donalda Tramp u Ohaju, 22. februara 2023. (Foto AP/Matt Freed)

Vrhovni sud je 1982. zaključio da predsednici ne mogu da budu tuženi na građanskim parnicama zbog radnji koje su preduzeli dok su bili na položaju. Međutim, sudija okružnog suda Amit Mehta je prošlog februara zaključila da Trampov vatreni govor 6. januara ne potpada pod njegove zvanične dužnosti, i dozvolila tužbe. Tramp je uložio žalbu na tu odluku.

Sekretarijat za pravosuđe je u podnesku u četvrtak naveo da ne zauzima stav o tome da li je Trampov govor podstakao nerede i upad u Kongres. Međutim, izneo je mišljenje da "podsticanje privatnih lica na nasilje" ne spada u predsednikove zvanične dužnosti.

Trampovi advokati i podnosioci tužbe nisu odmah bili dostupni za komentar.

Demokrate u Kongresu i pripadnici policije Kapitola podneli su nekoliko građanskih tužbi zbog nereda, a neki su izneli tvrdnju da je Tramp bio umešan u zaveru da blokira potvrdu Bajdenove pobede na izborima.

Sekretarijat za pravosuđe je svoje mišljenje izneo i ranije, u parnicama koja se odnosi na ponašanje drugih američkih zvaničnika 6. januara.

2021. godine, odbacio je zahtev Moa Bruksa, koji je u to vreme bio republikanski kongresmen, da ga odbrani od tužbe koju je podneo demokratski kongresmen Erik Svolvel. Sekretarijat za pravosuđe je rekao da navodno podsticanje na napad na američki Kapitol "ne spada u dužnosti nekog člana Kongresa ili službenika federalne vlade."

U isto vreme, Sekretarijat za pravosuđe brani Trampa u drugom slučaju - tužbi za klevetu koju je podnela spisateljica E. Džin Kerol, koja je bivšeg predsednika optužila da ju je silovao sredinom 1990-ih, zbog izjava koje je izneo dok je bio na funkciji, kada je omalovažavao Kerol i njene tvrdnje. Advokati Sekretarijata za pravosuđe smatraju da Tramp ima imunitet u parnici za klevetu.

XS
SM
MD
LG