Linkovi

Šef agencije UN: Naš tim krenuo ka nuklearnoj elektrani u Zaporožju


Dim se diže nakon ruskog granatiranja, dok se napad Rusije na Ukrajinu npada, uoblasti Pazena, region Donjecka, 28. avgusta 2022.
Dim se diže nakon ruskog granatiranja, dok se napad Rusije na Ukrajinu npada, uoblasti Pazena, region Donjecka, 28. avgusta 2022.

Šef agencije UN za atomsku energiju izjavio je da je njegov krenuo na put kako bi posetio ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje, koja se nalazi blizu linije fronta tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Marijano Grosi, napisao je na Tviteru da on predvodi tim koji će biti u elektrani "kasnije ove nedelje".

"Moramo da zaštitimo bezbednost i bezbednost najvećeg nuklearnog objekta u Ukrajini i Evropi", rekao je Grosi.

IAEA je saopštila da će se misija fokusirati na procenu fizičke štete u elektrani, utvrđivanje funkcionalnosti bezbednosnih i bezbednosnih sistema, procenu uslova osoblja i obavljanje "hitnih zaštitnih aktivnosti".

Rusija kontroliše lokaciju fabrike od početka svoje šestomesečne invazije, ali fabrikom upravljaju ukrajinski inženjeri.

Kremlj je u ponedeljak pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Ukrajinu da smanji vojnu napetost u nuklearnoj elektrani Zaporožje, optužujući Kijev da ugrožava Evropu uoči posete tom postrojenju od strane UN-a.

Uprkos brojnim napadima u oblasti za koje Rusija i Ukrajina okrivljuju jedna drugu, Grosi je rekao da je Ukrajina rekla agenciji da su "svi bezbednosni sistemi ostali operativni i da nije došlo do povećanja nivoa radijacije".

Rusija je izvela nove raketne i artiljerijske napade u blizini objekta rano u nedelju, a ukrajinski zvaničnici su prijavili značajnu štetu.

Ukrajina: Rusija izvela nove napade u blizini nuklearne elektrane

U nedelju, Ukrajina i Rusija optužile su ponovo jedna drugu za napade u blizini ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija je izvela nove raketne i artiljerijske napade u blizini objekta rano u nedelju, a ukrajinski zvaničnici su prijavili značajnu štetu.

Ukrajinski guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko rekao je da su tokom noći jaka vatra ostavila delove Nikopolja, udaljene oko 10 kilometara od nuklearne elektrane, bez struje. Raketni udari oštetili su desetak kuća u drugom obližnjem gradu, Marhancu.

Grad Zaporožje, oko 40 kilometara uzvodno od nuklearnog postrojenja, takođe je napadnut, a član gradskog veća Anatolij Kurtev rekao je da su dve osobe povređene.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je u nedelju da su granate koje su ispalile ukrajinske snage pale u blizini zgrada u kojima se čuvaju reaktorsko gorivo i radioaktivni otpad.

Američki Stejt department optužio je Rusiju da je blokirala konzesualni dokument o sporazumu o neširenju nuklearnog oružja jer je u sporazumu naveden rizik koji predstavljaju borbe u blizini fabrike u Zaporožju.

"To da Ruska Federacija ne prihvati takav jezik, suočena sa ogromnim međunarodnim konsenzusom, naglašava potrebu da Sjedinjene Države i drugi nastave da zahtevaju od Rusije da prekine svoje vojne aktivnosti u blizini ZNPP i vrati kontrolu nad elektranom Ukrajini", navodi se u saopštenju. .

Uprkos napadima, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Marijano Grosi rekao je da joj je Ukrajina saopštila da su "svi bezbednosni sistemi ostali operativni i da nije došlo do povećanja nivoa radijacije".

Radnici isušuju krater ostao nakon eksplozije u kojoj je oštećena stambena zgrada, nakon ruskog napada u Slovjansku, Ukrajina, 28. avgusta 2022.
Radnici isušuju krater ostao nakon eksplozije u kojoj je oštećena stambena zgrada, nakon ruskog napada u Slovjansku, Ukrajina, 28. avgusta 2022.

Grosi je rekao da je Ukrajina izvestila da su sva merenja radioaktivnosti u granicama normale i da nema naznaka curenja vodonika. Zvaničnici su posebno zabrinuti zbog sistema za hlađenje nuklearnih reaktora elektrane. Kvar rashladnog sistema mogao bi da izazove nuklearno topljenje.

Tablete joda podeljene su stanovnicima koji žive u blizini fabrike Zaporožja u slučaju izlaganja radijaciji.

Grosi je rekao da nastavak granatiranja u blizini fabrike i dalje predstavlja rizik, pri čemu se i Rusija i Ukrajina međusobno optužuju za granatiranje u blizini postrojenja. Fabriku kontroliše Rusija od početka svoje šestomesečne invazije, ali njome upravljaju ukrajinski inženjeri.

Grosi je rekao da nastavlja razgovore sa Ukrajinom i Rusijom kako bi omogućili stručnjacima IAEA da uđu u objekat u narednim danima kako bi procenili štetu od višenedeljnog granatiranja u blizini elektrane i da li su svi njeni sistemi funkcionalni.

Savetnica ukrajinskog ministra energetike, Lana Zerkal, rekla je da se očekuje da će IAEA, agencija Ujedinjenih nacija, posetiti lokaciju ove nedelje.

Moskva je saopštila da podržava rad IAEA, ali je odbila da povuče svoje vojnike iz kompleksa kako bi stvorila demilitarizovanu zonu.

Inženjer koji radi pod ruskom okupacijom od 4. marta u elektrani u Zaporožju rekao je za Glas Amerike da su ruske snage postavile artiljeriju i raketne instalacije unutar i oko imanja.

Inženjer, čiji se identitet skriva iz straha od odmazde okupacionih vlasti, podržava tvrdnje ukrajinske vlade da je Rusija sama odgovorna za eksplozije.

U svom noćnom obraćanju naciji, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je da će ponovo zauzeti separatističke oblasti koje je Rusija zauzela od početka invazije pre šest meseci.

"Sada je Donbas skoro uništen ruskim udarima, razoren", rekao je on. "Ponosni i slavni ukrajinski Donjeck je ponižen ruskom okupacijom i opljačkan. Rusija je tamo donela ono najstrašnije — apsolutno nepoštovanje vrednosti bilo kog života, apsolutno nepoštovanje bilo koga... I veruju da su tu zauvek. Ali to je za njih privremena stvar. I Ukrajina će se vratiti. Sigurno".​

U tekstu su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Frans pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG