Linkovi

Rusija optužila Ukrajinu za ubistvo ćerke ultranacionaliste Dugina


Na ovoj fotografiji napravljenoj od video-snimka Istražnog komiteta Rusije u nedelju, 21. avgusta 2022, istražitelji rade na mestu eksplozije automobila koji je vozila Darija Dugina, nedaleko od Moskve.
Na ovoj fotografiji napravljenoj od video-snimka Istražnog komiteta Rusije u nedelju, 21. avgusta 2022, istražitelji rade na mestu eksplozije automobila koji je vozila Darija Dugina, nedaleko od Moskve.

Ruska kontraobaveštajna služba u ponedeljak je optužila ukrajinske tajne službe za ubistvo ćerke jednog od vodećih ruskih nacionalističkih ideologa, u eksploziji autobombila bombe blizu Moskve.

Darija Dugina, 29-godišnja ćerka Aleksandra Dugina, filozofa, pisca i političkog teoretirača kojeg su neki na Zapadu nazivali "Putinovim mozgom", poginula je kada je terensko vozilo koje je vozila, tojota lend kruzer, eksplodiralo dok se vraćala sa kulturnog festivala kojem je prisustvovala sa svojim ocem.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), glavna naslednica KGB-a, saopštila je da su ubistvo Dugine "pripremile i počinile ukrajinske specijalne službe", prenosi agencija Asošijeted pres. U saopštenju u ponedeljak, FSB je optužila ukrajinsku državljanku Nataliju Vovk da je počinila ubistvo a zatim iz Rusije pobegla u Estoniju.

Ruska obaveštajna služba tvrdi da je Vovk stigla u Rusiju u julu, sa 12-godišnjom ćerkom, i iznajmila stan u zgradi u kojoj je Dugina živela, da bi ju je pratila. Takođe navodi da su Vovk i njena ćerka bile na festivalu, kojem su Aleksandar Dugin i njegova ćerka prisustvovali, te da je posle ubistva sa ćerkom pobegla u Estoniju, koristeći druge registarske tablice.

Na pitanje da prokomentariše ubistvo Dugine, portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je u ponedeljak da Sjedinjene Države apsolutno osuđuju namerne napade na civile bilo gde. Prajs je na konferenciji za novinare u Vašingtonu odbio da kaže da li SAD znaju ko je odgovoran za napad, ali je dodao da nema sumnje da će Rusi izneti "određene zaključke".

Analitičar Sergej Markov, bivši Putinov savetnik, rekao je prethodno ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA-Novosti da je Dugin, a ne njegova ćerka, verovatno bio meta napada. Markov je rekao: "Potpuno je očigledno da su najverovatniji osumnjičeni ukrajinska vojna obaveštajna služba i ukrajinska služba bezbednosti".

Arhiva -Aleksandar Dugin, ruski politički komentator, sedi u studiju svoje TV u Moskvu, 11. avgusta 2022.
Arhiva -Aleksandar Dugin, ruski politički komentator, sedi u studiju svoje TV u Moskvu, 11. avgusta 2022.

Niko za sada nije peuzeo odgovornost za napad. Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Mihail Podoljak, negirao je bilo kakvu umešanost Ukrajine u eksploziju: "Mi nismo zločinačka država, za razliku od Rusije, i definitivno nismo teroristička država". U ponedeljak je ocenio da su ruske optužbe propaganda.

U prvom saopštenju od eksplozije, Aleksandar Dugin rekao je da je Dariju pred njegovim očima ubila Ukrajina.

"Naša srca ne žede samo za osvetom ili odmazdom. Samo nam je potrebna naša pobeda (protiv Ukrajine). Moja ćerka je žrtvovala svoj mladi život na oltaru pobede. Zbog toga, molim vas pobedite", napisao je Dugin.

Dugin, ultranacionalista, istaknuti je zagovornik koncepta "ruskog sveta" koji zastupa Putin, duhovne i političke ideologije koja naglašava tradicionalne vrednosti, obnavljanje moći Rusije i jedinstvo svih etničkih Rusa širom sveta. Dugin se često naziva "Putinovom mozgom".

Neki ruski mediji navode da su svedoci rekli da je terenac koji je vozila Dugina pripadao njenom ocu, ali da je on u poslednjem trenutku odlučio da putuje drugim vozilom.

Sjedinjene Države su u martu sankcionisale Duginu zbog njenog rada kao glavnog urednika Junajted vorld internešenal, veb stranice koju SAD opisuju kao izvor dezinformacija. Saopštenje o sankcijama navodi ovogodišnji članak Ujedinjenog sveta u kojem se tvrdi da će Ukrajina "propasti" ako bude primljena u NATO.

Ukrajina je često izražavala interesovanje za pridruživanje NATO-u, glavnom vojnom savezu Zapada, ali je odlagala takve težnje. Rat sa Rusijom ove nedelje zaokružiće šest meseci svog trajanja. Švedska i Finska su u procesu pridruživanja NATO-u.

U izveštaju su korišćene neke informacije Asošijeted presa.
XS
SM
MD
LG