Linkovi

Zahtev za prekidom neprijateljstava na šestomesečnicu agresije na Ukrajinu


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obraća se Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (Foto: AFP/TIMOTHY A. CLARY)
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obraća se Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (Foto: AFP/TIMOTHY A. CLARY)

Pedesetak država, među kojima Sjedinjene Države, Japan, Veliku Britaniju i Francuska, usvojilo je zajedničku izjavu kojom zahtevaju hitan prekid neprijateljstava iniciranih ruskom invazijom na Rusiju.

Deklaracija je usvojena nakon sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija održanom povodom šestomesečnice ruskog napada na Ukrajinu i trideset jedne godišnjice državnosti Ukrajine, izvestio je AFP.

Proglašena je uzbuna”, upozorio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš tokom sednice Saveta bezbednosti sazvane u sedištu svetske organizacije.

Gutereš je ponovio da je veoma zabrinut zbog vojnih aktivnosti u području nuklearne elektrane Zaporožje na jugu Ukrajine, najvećeg evropskog atomskog postrojenja.

"Svaka dalja eskalacija mogla bi da dovede do samouništenja. Potrebno je obezbediti elektranu koja treba da bude organizovana kao civilna infrastruktura", rekao je Gutereš.

Šestomesečnicu ruske agresije Gutereš je označio tragičnim i poražavajućim jubilejom.

Posledice besmislenog rata osećaju se daleko van Ukrajine“, rekao je Gutereš, govoreći o uticaju na cene hrane i goriva.

Ako ne stabilizujemo tržište đubriva 2022. godine, 2023. jednostavno neće biti dovoljno hrane“, upozorio je generalni sekretar.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u obraćanju je poručio da je u Rusija izvela raketni napad na železničku stanicu u ukrajinskom regionu Dnjepropetrovsku.

To je naš svakodnevni život. Tako se Rusija pripremila za ovu sednicu Ujedinjnih nacija”, rekao je Zelenski u obraćanju putem video linka državama članicama Saveta bezbednosti tokom zasedanja povodom šestomesečnice ruske agresije na tu zemlju koja se podudara sa obeležavanjem trideset jednogodišnjice nezavisnosti Ukrajine.

Zelenski je pozvao ukrajinske saveznike da pomognu okončanje ruske agresije – istakavši da je potrebno da Rusija odgovara za svoje postupke i stradanja koja je izazvala.

Ukrajinski predsednik istakao je da je potrebno da Rusija bezuslovno prekine, kako je označio, nuklearnu ucenu i povuče se iz nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenznja usprotivio se obraćanju ukrajinskog predsednika Zelenskog.

Rekao je da se ne protivi učešću ukrajinskog predsednika, već tome što zasedanju ne prisustvuje lično. Trinaest članica Saveta bezbednosti odlučilo je da Zelenskom bude odobreno da se skupu obrati putem video linka, Rusija je bila protiv, a Kina uzdržana.

Podršku Ukrajini u borbi protiv ruske agresije dala je većina članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, tela koje broji petnaest članica, pet stalnih i deset nestalnih.
XS
SM
MD
LG