Linkovi

Podrška zapadnih lidera Ukrajini na Dan nezavisnosti, Bajden šalje do sada najveći paket pomoći


Velika ukrajinska zastava u Briselu (Foto: AP/Virginia Mayo)
Velika ukrajinska zastava u Briselu (Foto: AP/Virginia Mayo)

Američki predsednik Džo Bajden obeležio je Dan nezavisnosti Ukrajine najavom da šalje novu vojnu pomoć Kijevu u iznosu od gotovo 3 milijarde dolara, najveću od početka ruske invazije pre tačno šest meseci. Bajden je naveo da će to omogućiti Ukrajini da nabavi protivvazdušne i artiljerijske sisteme i drugo oružje.

"Sjedinjene Države rešene su da podrže ukrajinski narod koji nastavlja da se bori da obrani svoj suverenitet. Znam da Ukrajinci imaju pomešana osećanja na ovaj Dan nezavisnosti s obzirom na na to da su hiljade ubijene ili ranjene, milioni raseljenih iz svojih domova, a mnogi drugi bili žrtve ruskih zverstava i napada. Međutim, posle šest meseci neumoljivih napada Ukrajinci su još ponosniji na sebe, svoju zemlju i 31 godinu nezavisnosti", poručio je Bajden u saopštenju.

Iz Pentagona je saopšteno da su u novom paketu, između ostalog, dodatni raketni sistemi zemlja-vazduh poznati kao NASAMS, protivartiljerijski radari, dronovi i bespilotni sistemi.

Sjedinjene Države su ukupno izdvojile više od 13,5 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini od kako je Bajdenova administracija preuzela dužnost u januaru 2021. godine.

Drugi zapadni lideri takođe su izrazili čvrstu podršku Ukrajini. Britanski premijer Boris Džonson se na Dan nezavisnosti sastao se u Kijevu sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim i obećao dalju vojnu pomoć.

Paket, vredan 63,6 miliona dolara, obuhvatiće dronove i municiju da bi ukrajinska vojska mogla bolje da prati i cilja ruske snage, navodi se u saopštenju iz Džonsonovog kabineta.

"Velika Britanija će i dalje biti uz svoje ukrajinske prijatelje. Verujem da Ukrajina može i da će pobediti u ovom ratu", tvitovao je Džonson, koji položaj premijera napušta za manje od dve sedmice.

U Britaniji, solidarnost sa Ukrajinom izražena je cvetnim aranžmanima i muzikom. Britansko ministarstvo odbrane tvitovalo je video benda škotske garde, koji je zadužen za muziku tokom promene straže ispred Bakingemske palate, kako izvodi ukrajinsku pesmu koja je pobedila na Evroviziji.

Ulaz u rezidenciju britanskog premijera bio je ukrašen vencem od suncokreta - nacionalnog ukrajinskog cveta, prenosi agencija Asošijeted pres. Brisel, sedište institucija Evropske unije, takođe je bio ukrašen bojama ukrajinske zastave.

Nemački kancelar Olaf Šolc je u videu, objavljenom na nalogu na Tviteru, poručio da su im "srca uz one koji svakodnevno životima plaćaju za ruski ratni teror, one koji su osakaćeni i ranjeni.

"Žalimo za onima koji su izgubili prijatelje ili članove porodice, koji su morali da beže, koje su iz voljene domovine oteli ruski okupatori, koji su izgubili imovinu zbog ruskih bombi, raketa i granata", naglasio je Šolc.

Nemački kancelar je takođe oštro kritikovao Rusiju, optužujući Kremlj za "nazadni imerijalizam" i naglasio da će Ukrajina "proterati tamne senke rata zato što je snažna i hrabra, zato to ima prijatelje u Evropi i širom sveta".

Francuski predsednik Emanuel Makron je u video poruci naglasio da odbrana Ukrajine znači "odbijanje da se dozvoli da nasilje i haos vladaju međunarodnim odnosima". Rekao je da je Dan nezavisnosti Ukrajine "dan ponosa",

"Međutim, umesto svečanosti, danas mislimo na stradale i na borce, na hrabrost i izdržljivost vašeg naroda", istakao je Makron.

Finska premijerka Sana Marin uputila je sličnu poruku, nazivajući Ukrajince "hrabrim i nepokolebljivim".

"Uz vas smo. Nećemo skrenuti pažnju", rekla je Marin.

Ukrajina nudi lekciju "da će sloboda i demokratija uvek pobediti nad prinudom i nasiljem", rekao je španski premijer Pedro Sančez.

Papa Franja je šest meseci ruske invazije obeležio porukom o "suludosti" rata i žaljenjem zato što nevini na obe strane plaćaju cenu. Takođe je upozorio na rizik od nuklearne katastrofe u Ukrajini, aludirajući na granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje koju su okupirali Rusi.

Franja je više puta kritikovao rat, ali retko optužuje Rusiju ili predsednika Vladimira Putina po imenu, što je dokaz da Vatikan pokušava da održi otvoren dijalog sa Moskvom, ocenjuje AP.

XS
SM
MD
LG