Linkovi

SAD najavljuju novu vojnu pomoć Ukrajini od 3 milijarde dolara


ARHIVA - Ukrajinski vojnici u Donjecku pucaju na ruske položaje iz američkih haubica (Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky)
ARHIVA - Ukrajinski vojnici u Donjecku pucaju na ruske položaje iz američkih haubica (Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky)

Sjedinjene Države bi trebalo u sredu da najave novi paket vojne pomoći Ukrajini od oko 3 milijarde dolara, prenela je agencija Rojters pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

To bi bio najveći pojedinačni paket američke bezbednosne pomoći Ukrajini od ruske invazije koja je počela pre šest meseci. Objava o novoj pomoći trebalo bi da se poklopi sa proslavom Dana nezavisnosti Ukrajine u sredu.

Paket će biti finansiran sredstvima iz Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini, koju je Kongres usvojio da bi Bajdenovoj administraciji omogućio da nabavlja oružje iz industrijskog sektora, a ne postojećih američkih zaliha.

Za razliku od većine prethodnih paketa vojne pomoći, cilj novog je uglavnom da se pomogne Ukrajini da osnaži srednjoročne i dugoročne odbrambene kapacitete, prenosi agencija Asošijeted pres pozivajući se na neimenovane zvaničnike upoznate sa tim pitanjem. Predviđenim sredstvima finansiraće se ugovori za dronove, oružje i drugu opremu koja se možda neće koristiti u borbenim dejstvima još godinu ili dve.

Rojter prenosi da će u fokusu nove pomoći biti municija i srednjoročni ciljevi kao što su odbrambeni sistemi. Vašington je od 2. februara za Kijev izdvojio 10 milijardi 600 miliona dolara vojne pomoći.

Od kako su ruske trupe 24. februara izvršile invaziju na Ukrajinu, koju je ruski predsednik Vladimir Putin nazvao "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju zemlje, konflikt je prerastao u rat koji se uglavnom vodi na istoku i jugu.

Moskva pokušava da uspostavi kontrolu nad Donbasom, koji čine regioni Lugansk i Donjeck, gde su proruski separatisti osvojili teritoriju nakon ruske aneksije Krima na jugu 2014. godine.

Ukrajina optužuje Moskvu za imperijalni rat da zauzme prozapadnu susednu zemlju koja je postala nezavisna posle raspada Sovjetskog Saveza 1991.godine.

XS
SM
MD
LG