Linkovi

Ukrajinska strategija obuhvata udare na teritoriju koju kontroliše Rusija


Policajac blokira put koji vodi ka skladištu municije ruske vojske koje je eksplodiralo, nedaleko od sela Majskoje, Krim.
Policajac blokira put koji vodi ka skladištu municije ruske vojske koje je eksplodiralo, nedaleko od sela Majskoje, Krim.

Serija eksplozija tokom prošle nedelje na Krimu koji je okupirala Rusija deo je nove strategije koju su ukrajinske snage primenile u ratu, rekao je ukrajinski zvaničnik u sredu.

Pre nedelju dana, u napadu na rusku vazdušnu bazu na Krimu uništeno je devet borbenih aviona. U utorak je serija eksplozija potresla skladište municije u ruskoj bazi.

Rusija je najnovije napade nazvala "sabotažom".

Ukrajinski zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su za Vašington post da su ukrajinske specijalne snage odgovorne za napade na Krimu.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je za Post da je zvanični stav ukrajinske vlade da ne može ni da potvrdi, ni da porekne ukrajinsku umešanost u napade na Krimu.

Međutim, Reznikov je takođe rekao za Post da je udar na ciljeve iza ruskih linija deo trenutne vojne strategije Ukrajine. On je dodao da Ukrajini nedostaje oružje koje ima domet dovoljan da bi sa teritorije pod kontrolom Ukrajine dosegli ciljevi na Krimu.

Rusija je 2014. godine oduzela poluostrvo Krim od Ukrajine. Ukrajinske vlasti su obećale da će ponovo zauzeti Krim i druge teritorije koje je sada okupirala Rusija nakon invazije Moskve na Ukrajinu 24. februara.

U govoru nakon napada 9. avgusta, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je rat "počeo sa Krimom i da se mora završiti Krimom – njegovim oslobođenjem".

Uticaj na moral

Analitičar Oliver Aleksander rekao je za agenciju Frans pres da su eksplozije uticale na pad morala na ruskoj strani i podigle ga na ukrajinskoj strani.

"Krim je bio relativno bezbedan u poslednjih šest meseci. Sada više nije. To čini veći pritisak na Ruse", rekao je on za AFP.

U svom noćnom video obraćanju u sredu, Zelenski je rekao: "Ukrajinski vojnici će korak po korak uništavati potencijal okupatora i doći će dan kada će neprijatelj umreti… kao rosa na suncu, a naša odbrana jeste i biće to sunce".

Ranije u sredu, Zelenski je poručio ljudima na Krimu i u drugim delovima južne Ukrajine da „budu veoma oprezni“ i izbegavaju oblasti u kojima ruske snage skladište municiju i opremu.

"Razlozi za eksplozije na okupiranoj teritoriji mogu biti različiti, veoma različiti“, rekao je Zelenski u svom poslednjem obraćanju. Ali svi imaju isto značenje: uništavanje logistike okupatora, njihove municije, vojne i druge opreme, komandnih mesta spasava živote našeg naroda.

U ruskom granatiranju Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, poginulo je sedam, a povređeno 16, saopštila je u sredu ukrajinska služba za vanredne situacije.

Harkov je često bio na meti, a Zelenski je u postu na Telegramu nazvao napad od srede "podmuklim i ciničnim udarom na civile bez opravdanja".

Takođe u sredu, Ukrajina je održala vežbe reagovanja na katastrofu nakon višestrukog granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje, najveće te vrste u Evropi, koju je okupirala Rusija.

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je Rojtersu da je njegova vlada veoma zabrinuta za bezbednost elektrane u Enerhodaru na jugoistoku zemlje.

Obe strane optužuju drugu za napade u blizini tog objekta poslednjih dana i učešće u onome što nazivaju "nuklearnim terorizmom", preneo je Rojters.

U okviru vežbi za hitne slučajeve, pripadnici ukrajinskih hitnih službi nosili su punu zaštitnu opremu, a zatim su se bavili čovekom koji se pretvarao da je žrtva. Vežbe će biti ponovljene u narednim danima, saopštile su vlasti, prenosi Rojters.

Guterešova poseta

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš trebalo bi da poseti Ukrajinu u četvrtak, kako bi se sastao sa Zelenskim i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine.

Gutereš portparol Stefan Dužarik rekao je novinarima da će šef Ujedinjenih nacija otputovati u petak u grad Odesu na jugu zemlje da poseti luku koja se koristi kao deo inicijative za ponovno pokretanje ukrajinskog izvoza žitarica. Ujedinjene nacije i Turska pomogle su u sklapanju sporazuma sa Rusijom i Ukrajinom usred globalne krize sa hranom, a nekoliko brodova je već napustilo Ukrajinu.

Gutereš takođe treba da otputuje u Istanbul u subotu da poseti Zajednički koordinacioni centar koji nadgleda izvozni sistem, uključujući inspekciju izvoza koji zahteva Rusija.

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je kasno u ponedeljak 68 miliona dolara za pomoć u "nabavci, transportu i skladištenju do 150.000 metričkih tona ukrajinske pšenice za rešavanje akutne nesigurnosti hrane".

"Iako je nastavak izvoza iz ukrajinskih crnomorskih luka pozitivan korak u rešavanju potreba zemalja nesigurnih u pogledu hrane, ove isporuke moraju da se nastave kako bi milioni tona hrane zarobljene u zemlji mogli da dođu do tržišta i pomognu u ishrani najugroženijih u svetu", rekao je Blinken u saopštenju.

Izvoz žitarica

Još tri broda sa žitaricama za izvoz i prehrambenim proizvodima napustila su u sredu ukrajinske crnomorske luke, saopštio je Zajednički koordinacioni centar, prenosi Rojters.

Otkako je izvoz počeo 1. avgusta, 24 plovila su napustila Ukrajinu.

Koordinacioni centar, koji takođe pregleda plovila u okviru sporazuma, saopštio je da su brodovi Sara, prevozeći 8.000 metričkih tona kukuruza, i Efe, sa 7.250 metričkih tona suncokretovog ulja, napustile luku Odesa i krenule za Tursku.

Petrel S, natovaren sa 18.500 metričkih tona suncokretove sačme, napustio je luku Černomorsk i uputio se ka Amsterdamu, saopštio je koordinacioni centar.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters, AFP i Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG