Linkovi

Bela kuća: Bajden i Zelenski zatražili od Rusije da vrati Ukrajini Zaporožje


ARHIVA : Vojnik ispred nuklearne elektrane Zaporožje (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)
ARHIVA : Vojnik ispred nuklearne elektrane Zaporožje (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)

Predsednici Sjedinjenih Država i Ukrajine, Džo Bajden i Volodimir Zelenski, su u telefonskom razgovoru u četvrtak, povodom ukrajinskog Dana nezavisnosti, zatražili od Moskve da ukrajinskim vlastima preda kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje, prenosi agencija Rojters.

Bajden i Zelenski su takođe zatražili od međunarodnih zvaničnika da procene bezbednost elektrane, u svetlu strahovanja od nuklearne katastrofe posle međusobnih optužbi Moskve i Kijeva za granatiranje nuklearke u južnoj Ukrajini.

"Dvojica lidera su takođe zatražila od Rusije da vrati Ukrajini punu kontrolu nad nukearnom elektranom Zaporožje i pozvala na pristup Međunarodne agencije za atomsku energiju elektrani", navodi se u saopštenju iz Bele kuće posle razgovora.

Najveću evropsku nuklearku u martu su okupirale ruske snage, i kompleks je blizu prvih linija fronta, zbog čega je proteklih nedelja bila pod stalnim napadima.

"Rusija bi trebalo da pristane na uspostavljanje demilitarizovane zone oko elektrane" i dozvoli posetu "IAEA "što je pre moguće da bi se proverila bezbednost sistema", saopštila je na konferenciji za novinare portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer, uoči objavljivanja saopštenja.

Nuklearna elektrana Zaporožje u četvrtak je privremeno bila isključena sa elektromreže zbog štete pričinjene u požaru, što je izazvalo nestanak struje u regionu i povećalo strahovanja od nuklearne katastrofe.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom prethodno je saopštila da je nuklearka prvi put isključena iz elektromreže nakon što je u požarima oštećen jedan od električnih vodova koji elektranu povezuje sa mrežom.

"Kao rezultat toga, dva preostala funkcionalna reaktora su isključena sa mreže. Potezi okupatora izazvali su potpuno isključenje nuklearke sa elektromreže - prvi put u istoriji", navodi se u saopštenju.

Zbog štete, isključena su dva preostala reaktora, ali je jedan brzo priključen, a obnovljeno je i snabdevanje električnom energijom u tom području, rekao je guverner regiona Jevgenij Balitski kojeg je postavila Rusija.

Oštečeni vod, je po svemu sudeći, drugačiji od onog kojim se napajaju sistemi za rashlađivanje koji su ključni za bezbedan rad reaktora, prenosi agencija Asošijeted pres.

Zaporožje snabdeva Ukrajinu sa više od 20 odsto električne energije, a dve strane se međusobno optužuju za napade na taj objekat zbog kojih međunarodna zajednica strahuje da bi moglo doći do nuklearne katastrofe.

Kijev je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) preneo da su u granatiranju, ranije ove nedelje, oštećeni transformatori u obližnjoj termoelektrani i da je to na nekoliko sati poremetilo snabdevanje Zaporožja električnom energijom.

U toku su i pregovori o poseti eksperata IAEA Zaporožju, a generalni direktor Rafael Grosi rekao je u četvrtak da se nada da će se to dogoditi "narednih dana".

Bajden je tokom razgovora sa Zelenskim ponovo uputio podršku Ukrajini protiv ruske agresije, saopšteno je iz Bele kuće. Zelenski je tvitovao da se Bajdenu zahvalio na podršci.

"Razgovarali smo o daljim potezima Ukrajine na našem putu do pobede nad agresorom i važnosti pozivanja Rusije na odgovornost zbog ratnih zločina", naveo je Zelenski.

Raste broj žrtava napada na železničku stanicu

Ukrajinski zvaničnici saopštili su u četvrtak da se broj poginulih u ruskom raketnom udaru na železničku stanicu u istočnoj Ukrajini povećao na 25 pošto je još nekoliko tela pronađeno u ruševinama u gradu Čapline, u regionu Dnjepropetrovsk.

Savetnik ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko rekao je da je 21 osoba poginula kada je u napadu pogođena železnička stanica i zapaljeno pet vagona, a da je jedan dečak stradao kada je raketa pogodila njegovu kuću u blizini. Broj žrtava porastao je na 25 nakon što su iz ruševina izvučena još tri tela.

Rusko Ministarstvo odbrane u četvrtak je potvrdilo da su ruske snage, raketom Iskander, pogodile železničku stanicu, uz tvrdnju da je pogođen vojni voz koji je trebalo da preveze oružje za ukrajinske snage u regionu Donbasa. Takođe je saopšteno da je u napadu ubijeno oko 200 pripadnika ukrajinskih snaga. Agencija Rojters nije mogla da, iz nezavisnih izvora, potvrdi izvještaje.

"Ruski raketni udar na železničku stanicu punu civila u Ukrajini odgovara obrascu zverstava", napisao je američki državni sekretar Entoni Blinken na Tviteru. "Nastavićemo, zajedno sa partnerima iz celog sveta da stojimo uz Ukrajinu i tražimo odgovornost za ruske zvaničnike".

Zahtev Putinu da zaustavi rat

Šefica UN-a za ljudska prava Mišel Bašele pozvala je u četvrtak ruskog predsednika Vladimira Putina da "zaustavi oružani napad na Ukrajinu".

Govoreći dan pošto se navršilo šest meseci od početka rata, Bašele je istakla situaciju u vezi sa nuklearnom elektranom u Zaporožju, rekavši da borbe u toj oblasti predstavljaju "nezamisliv rizik" za civile i životnu sredinu.

Rusija i Ukrajina okrivljuju jedna drugu za napade u blizini elektrane, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je spremna da pošalje timove na tu lokaciju kako bi osigurali njenu bezbednost.

Bašele je takođe u četvrtak rekla da i ruske i ukrajinske snage moraju da poštuju međunarodne zakone o humanitarnim pravima, dok međunarodna zajednica mora da obezbedi odgovornost za kršenja tih prava.

Nova pomoć SAD

Američki predsednik Džo Bajden pohvalio je u sredu "izuzetnu hrabrost i posvećenost slobodi" ukrajinskog naroda u odbrani od ruskih boraca, istovremeno najavljujući skoro tri milijarde dolara nove vojne pomoći.

Na Dan nezavisnosti Ukrajine, obeležavajući 31 godinu od bekstva od sovjetske vlasti 1991. godine, Bajden je rekao da taj dan "nije samo proslava prošlosti, već i zvučna potvrda da Ukrajina ponosno ostaje – i da će ostati – suverena i nezavisna nacija".

Bajden je rekao da je nova tranša vojne pomoći osmišljena da pomogne Ukrajini da se dugoročno odbrani, a američki zvaničnici kažu da se neko oružje možda neće koristiti godinu ili dve. Američki lider je rekao da će paket uključivati sisteme protivvazdušne odbrane, artiljerijske sisteme i municiju, sisteme odbrane od bespilotnih letelica i radare.

Nova pomoć dolazi pored oko 10,6 milijardi dolara vojne pomoći koju su SAD već poslale Ukrajini u poslednjih godinu i po dana.

Bajden je rekao da zna da je ovogodišnji Dan nezavisnosti "gorak za mnoge Ukrajince jer su hiljade ubijene ili ranjene, milioni su raseljeni iz svojih domova, a mnogi drugi su postali žrtve ruskih zverstava i napada".

Dodao je: "Danas i svakog dana stojimo uz ukrajinski narod da proglasimo da tama koja pokreće autokratiju ne može da se meri sa plamenom slobode koji osvetljava duše slobodnih ljudi svuda".

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters, AP i AFP.
XS
SM
MD
LG