Linkovi

Dvadeset dve žrtve ruskog raketnog napada na Dan nezavisnosti Ukrajine


Stanovnici Kijeva prolaze pored ruskih vojnih vozila (Foto: AP/Evgeniy Maloletka)
Stanovnici Kijeva prolaze pored ruskih vojnih vozila (Foto: AP/Evgeniy Maloletka)

22 osobe su poginule u ruskom raketnom napadu na železničku stanicu u ukrajinskom gradu Čapline, u danu kada je Ukrajina obeležila 31. godišnjicu nezavisnosti, saopštio je predsednik Volodimir Zelenski, koji je danima upozoravao da bi Moskva mogla da pokuša da učini "nešto posebno okrutno" ove nedelje.

U jednom trenutku, Zelenski je broj ranjenih procenio na oko 50. Zamenik šefa njegovog kabineta kasnije je saopštio da su 22 osobe ranjene u napadu u kojem je pogođeno pet vagona jednog putničkog voza.

"Čapline su danas naša tuga", rekao je Zelenski u večernjem video obraćanju naciji, na dan kada se takođe navršilo šest meseci od početka ruske invazije.

U ranijem video obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ukrajinski predsednik je preneo svetskim diplomatama da su rakete pogodile voz u gradu Čapline u regionu Dnjepropetrovsk, oko 145 kilometara zapadno od Donjecka koji su okupirale ruske snage.

Iz predsedničkog kabineta je takođe saopšteno da je 11-godišnje dete ubijeno u raketnom napadu u drugom delu tog regiona.

Rusko Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtev agencije Rojters za komentar.

Ukrajinski lider je prethodno, u emotivnom obraćanju Ukrajincima, rekao da je Ukrajina "ponovo rođena" kada je Rusija izvršila invaziju i obećao da će sve ruske snage na kraju biti proterane.

"Nova nacija pojavila se u svetu, ujutro 24. februara...Nacija koja nije plakala, vrištala ili se plašila. Koja nije bežala. Nije odustala. I nije zaboravila", poručio je Zelenski.

Takođe je naglasio da se Ukrajinci "bore za svoju sudbinu" i da će se boriti za svoju zemlju "do kraja" i da, dok je jednom kraj rata bio obeležen mirom, Ukrajina sada želi pobedu.

"I samo jednom ćemo podići ruke - kada budemo slavili svoju pobedu. Cela Ukrajina", rekao je Zelenski. "Zato što ne trgujemo svojom zemljom i svojim narodom. Za nas je Ukrajina cela Ukrajina. Svih 25 regiona, bez ikakvih ustupaka i kompromisa".

Zelenski je rekao da će Ukrajina povratiti kontrolu nad istočnim regionom Donbasa, kao i Krimom.

Ruske snage su prebacile fokus na Donbas posle neuspeha u ranom napredovanju ka ukrajinskoj prestonici Kijevu. Separatisti koje podržava Rusiju bore se sa ukrajinskim snagama u Donbasu od 2014. Iste godine Rusija je anektirala Krim u okviru poteza koji nije priznala međunarodna zajednica.

"Ne želite da vaši vojnici ginu? Oslobodite naše zemlje", rekao je Zelenski. "Ne želiš da tvoje majke plaču? Oslobodi naše zemlje. Ovo su naši jednostavni i jasni uslovi".

Statua u znak počasti na sve koji su se borili za slobodu Ukrajine, u Postisku, zapadna Ukrajina, tokom organizovanja obeležavanja Dana nezavisnoti, 24. avgusta 2022.
Statua u znak počasti na sve koji su se borili za slobodu Ukrajine, u Postisku, zapadna Ukrajina, tokom organizovanja obeležavanja Dana nezavisnoti, 24. avgusta 2022.

Javna proslava Dana nezavisnosti zabranjena je u Kijevu jer su ukrajinski lideri, a i Sjedinjene Države, upozorili na pojačane napore Rusije da izvrši udare na civilnu infrastrukturu i vladine objekte u Ukrajini.

U Kijevu su se u sredu oglašavale sirene, ali nije bilo napada. Međutim, nastavljeni su ruski bombaški napadi na istoku, jugu i zapadu.

Vojna pomoć

Američki predsednik Džo Bajden je na Dan nezavisnosti Ukrajine najavio novu pomoć toj zemlji od 3 milijarde dolara. Zvaničnici su prethodno rekli da će pomoć finansirati ugovore za nabavku dronova, oružja i druge opremu koja se ne sme koristiti na bojištu godinu ili dve.

Za razliku od većine prethodnih paketa koji su pružali neposrednu pomoć na bojnom polju, novo finansiranje je u velikoj meri usmereno na pomoć Ukrajini da obezbedi svoju srednjoročnu i dugoročnu odbranu.

Nova pomoć bi bila povrh već poslate američke vojne pomoći Ukrajini vredne oko 10,6 milijardi dolara u poslednjih godinu i po dana.

Učesnici ceremonije obeležavanja Dana nezavisnosti Ukrajine, ispred Grand Palasa u Briselu, 24. avgusta 2022.
Učesnici ceremonije obeležavanja Dana nezavisnosti Ukrajine, ispred Grand Palasa u Briselu, 24. avgusta 2022.

Norveško ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da Norveška i Britanija zajedno isporučuju Ukrajini mikro dronove koji se koriste za "izviđanje i identifikaciju ciljeva".

Norveška takođe isporučuje prenosivi sistem koji bi omogućio ukrajinskim snagama da ometaju neprijateljske bespilotne letelice, za koje je norveško ministarstvo odbrane saopštilo da je "posebno pogodan za zaštitu manjih patrola, artiljerijskih položaja i drugih važnih resursa".

Ludilo rata

Papa Franja iskoristio je deo svoje opšte audijencije u sredu da ponovi poziv da se vernici mole za ukrajinski narod, rekavši da "već šest meseci pati od užasa rata", navodi Vatikan njuz.

"Nadam se da će biti preduzeti konkretni koraci kako bi se okončao rat i sprečio rizik od nuklearne katastrofe u Zaporožju", rekao je papa, misleći na nuklearnu elektranu u vezi sa kojom se Rusija i Ukrajina međusobno optužuju poslednjih nedelja.

Papa Franja je takođe govorio o, kako je rekao, "ludilu" rata i gubicima na obe strane sukoba, rekavši da su deca "izgubila oca ili majku, bilo da su Rusi ili Ukrajinci".

U izeveštaju su korišćene neke informacije agencija AP, AFP i Rojters.
XS
SM
MD
LG