Linkovi

IAEA traži da ponovo poseti nuklearnu elektranu u Zaporožju, dok zabrinutost raste


Satelitski snimak elektrane u Zaporožju, Ukrajina, 24. avgusta 2022.
Satelitski snimak elektrane u Zaporožju, Ukrajina, 24. avgusta 2022.

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju UN (IAEA) trebalo bi, prema očekivanjima, da poseti nuklearnu elektranu u Zaporožju sledeće nedelje nakon što je elektrana privremeno isključena iz mreže, a tokom noći je prijavljeno više granatiranja u toj oblasti, saopštili su u petak ukrajinski zvaničnici.

Oštećenje od požara na dalekovodu u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani izazvalo je nestanak struje širom regiona u četvrtak i pojačalo strah od katastrofe u zemlji koju još proganja katastrofa u Černobilju 1986. godine.

Lana Zerkal, savetnica ukrajinskog ministra energetike, rekla je ukrajinskim medijima u četvrtak uveče da se razrađuju logistička pitanja kako bi tim IAEA došao u fabriku u Zaporožju, koju su od prvih dana rata koji traje šest meseci zauzele ruske snage i kojom upravljaju ukrajinski radnici.

Zerkal je optužila Rusiju da pokušava da sabotira posetu. Ukrajina je tvrdila da Rusija u suštini drži fabriku kao taoca, tamo skladišti oružje i pokreće napade iz okoline, dok Moskva optužuje Ukrajinu da je bezobzirno pucala na postrojenje.

"Uprkos činjenici da su Rusi pristali da misija putuje preko teritorije Ukrajine, oni sada veštački stvaraju sve uslove da misija ne stigne do objekta, s obzirom na situaciju oko njega", rekla je ona, ne iznoseći detalje.

Iz Moskve nije bilo komentara na te tvrdnje. Šef atomske agencije Rafael Marijano Grosi takođe je u četvrtak rekao da se nada da će poslati tim u elektranu za nekoliko dana. Pregovori o tome kako će tim pristupiti fabrici su komplikovani, ali napreduju, rekao je on na televiziji France-24.

U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici su rekli da je oblast blizu elektrane bila pod baražom granatiranja preko noći, usred sve veće zabrinutosti da bi oružani sukob u blizini aktivne atomske elektrane mogao da izazove ozbiljniju štetu, čak i kada su reaktori u Zaporožju zaštićeni armirano-betonskim zaštitnim kupolama.

Guverner Dnjepropetrovska Valentin Rezničenko rekao je da je u granatiranju grada Nikopolja, koji se nalazi preko puta reke Dnjepar od fabrike u Zaporožju, oštetećeno 10 kuća, škola i sanatorijum, pri čemu nije bilo žrtava.

On je dodao da je prekinut i dalekovod, zbog čega je do 1.000 lokalnih stanovnika ostalo bez struje.

Nikopolj je pod gotovo stalnim ruskim granatiranjem od 12. jula, u kom je ubijeno osam, oštećeno je 850 zgrada i više od polovine stanovništva od 100.000 je napustilo grad.

U četvrtak je elektrana u Zaporožju isključena iz električne mreže nakon što su požari oštetili poslednji operativni redovni dalekovod, saopštila je ukrajinska agencija za nuklearnu energiju Energoatom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski okrivio je rusko granatiranje i rekao da su rezervni dizel generatori elektrane za hitne slučajeve morali da se aktiviraju da bi snabdevali strujom potrebnu za rad elektrane. Regionalni guverner Zaporožja Jevgenij Balicki, koga je postavila Rusija, okrivio je za oštećenje dalekovoda ukrajinski napad.

Nije odmah bilo jasno da li je oštećeni vod pružao izlaznu ili dolaznu struju, potrebnu za vitalne sisteme hlađenja reaktora. Gubitak hlađenja može izazvati nuklearno topljenje.

Kao rezultat oštećenja dalekovoda, dva reaktora koji se još uvek koriste od šest u elektrani su isključena, rekao je Balicki, ali je rad jednog brzo obnovljen, kao i struja u regionu.

Mnoge nuklearne elektrane su dizajnirane da automatski isključe ili barem smanje izlaz reaktora u slučaju gubitka odlaznih dalekovoda. IAEA je saopštila da ju je Ukrajina obavestila da su se aktivirali sistemi zaštite reaktora u vanrednim situacijama i da su svi bezbednosni sistemi ostali u funkciji.

Tri redovna dalekovoda u fabrici su van funkcije zbog ranijih ratnih oštećenja. Ukrajina ne može jednostavno da zatvori svoje nuklearne elektrane tokom rata jer se u velikoj meri oslanja na njih. Njegovih 15 reaktora na četiri stanice daje oko polovinu električne energije.

Na drugom mestu, dve osobe su poginule, a šest je povređeno u poslednja 24 sata u istočnom regionu Donjecka, rekao je u petak guverner Pavlo Kirilenko. U severoistočnoj Sumskoj oblasti, na granici sa Rusijom, u poslednja 24 sata ispaljeno je više od 100 granata, pri čemu je izgorela kuća, rekao je guverner Dmitro Živicki.

XS
SM
MD
LG