Linkovi

Vučić: Srbija podržava integritet Ukrajine, pomoći će u obnovi, podrška pregovorima


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Ukrajine, Volodimira Tolkača. (Foto: Fejsbuk stranica predsednika Srbije)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Ukrajine, Volodimira Tolkača. (Foto: Fejsbuk stranica predsednika Srbije)

Srbija žali zbog situacije u Ukrajini, podržava njen teritorijalni integritet, učestovaće u obnovi gradova u Ukrajini, a zahvalna je toj zemlji i na "poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom primana akreditiva novog ambasadora Ukrajine u Srbiji, Volodimira Tolkača.

Vučić je Tolkaču poželeo dobrodošlicu u Srbiju.

Vučić je, izražavajući "iskreno žaljenje zbog situacije u Ukrajini" naglasio da je "Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija, te da u tom smislu uvažava teritorijalni integritet Ukrajine", navodi se u saopštenju objavljenom nasajtu Predsednika Srbije.

Vučić je istakao da je Srbija civilima, izbeglim iz Ukrajine, obezbedila najbolje moguće uslove, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije, čak i na višem nivou i najavio da će uskoro, sa ambasadorom Tolkačom, posetiti ukrajinske izbeglice u našoj zemlji, navodi se.

Ambasador Tolkač je zahvalio na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima, kao i na finansijskoj pomoći.

Vučić je najavio da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini i naglasio da Srbija i Ukrajina imaju mogućnosti da razvijaju saradnju u različitim sferama od obostranog interesa i naglasio potrebu da se nastavi rad na jačanju ekonomskih odnosa, čim to situacija bude dozvolila.

Predsednik je ponovio da se Srbija, u skladu sa sopstvenom doslednom politikom, zalaže za mirno rešavanje sporova, te da u tom smislu podržava sve napore koji su usmereni na pregovore, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Srbija je u više navrata od početka ruske invazije na Ukrajinu saopštavala da podržava teritorijali integritet Ukrajine, glasala je u Ujedinjenim nacijama za osudu ruske agresije, podržala suspendovanje Rusije iz Saveta za ljudska prava, ali do danas odbija da uvede sankcije koje su zapadne zemlje uvodile u više navrata zbog te invazije.

XS
SM
MD
LG