Linkovi

Donfrid: Svi trpimo posledice zbog sankcija Rusiji, na Srbiji da odluči šta će da radi


Karen Donfrid, pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, arhivska fotografija
Karen Donfrid, pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, arhivska fotografija

BEOGRAD - Na Srbiji je da odluči da li će uvesti sankcije Rusiji, izjavila je pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid u intervju za Kurir. Ona je odluku Srbije da glasa za rezoluciju UN kojom se osuđuje agresija Rusije ocenila kao "moćnu" i ponovila da SAD podržavaju evropski put Srbije.

"EU je poručila da očekuje da zemlje koje žele da budu deo te zajednice ujednače svoje odluke s drugim članicama. SAD podržavaju evropski put Srbije, pa znam da će se Srbija suočiti s tim odlukama. Želim da kažem da svi mi koji smo uveli sankcije Rusiji suočavamo se s nekim posledicama i radimo na tome da ih ublažimo, ali sankcije će imati uticaja na sve naše ekonomije", rekla je predstavnica Stejt departmenta.

Donfrid je pozdravila odluku Beograda da stane uz rezoluciju UN i ocenila da je to "snažna, jedinstvena poruka koja pokazuje da Srbija želi da bude deo evropske zajednice".

Upitana da li je, kao u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu, medjunarodno pravo bilo prekršeno i 1999.godine, kada je napadnuta SR Jugoslavija i to bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, ona je odgovorila da su "ova dva slučaja različita u suštinskom smislu".

"Ne želim da raspravljam o devedesetim, ali mislim da su akcije međunarodne zajednice da se zaustavi dobro dokumentovano državno nasilje i etničko čišćenje civila na Kosovu, koje je sprovodio Miloševićev režim, suštinski drugačije nego ono što se radi danas da se zaustavi rat Rusije protiv Ukrajine. Mislim da smo to videli početkom 2014, kada je Rusija preuzela Krim, a vidimo ga, na brutalan način, i od 24. februara", rekla je Donfrid.

Američka predstavnica je skrenula pažnju na dezinformacije koje Kremlj širi, kako bi opravdao "brutalan i nehuman rat", i ocenila da u tome učestvuju i srpski mediji.

"Uprkos tome šta pojedini tabloidi pišu, činjenica da je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, nema ničega humanog u tome što rade".

Karen Donfrid je zaključila da samo jedna osoba - Vladimir Putin - zna kada će se rat završiti.

"Ovo je rat izbora, a rat je izabrao Vladimir Putin. On je pogrešan na svaki način. Postoje principi koje branimo. Principi da svaka zemlja ima pravo da bira svoju politiku, principi da se granice ne menjaju silom, principi o suverenitetu... Realnost su nevini ukrajinski civili koji umiru zato što je predsednik Putin izabrao ovaj rat, izabrao je da napadne susede. Na svaki način je ovaj rat pogrešan. To objašnjava zašto je toliki deo međunarodne zajednice stao i osudio ga. Ali Vladimir Putin može da ga završi i danas, ako hoće. Svi moramo da ga pozivamo da to uradi".

XS
SM
MD
LG